Zupa ogórkowa

Kwaśna, treściwa, zupa ogórkowa z podsmażonymi na maśle startymi ogórkami kiszonymi, marchewką, ziemniakami i kwaśną śmietaną.
Jest przepyszna, kremowa i wyrazista.

Zupę ogórkową zna chyba każdy w Polsce, jednak małe różnice w przepisach robią dużą różnicę w smaku. Ja pokażę Ci jaki jest mój sposób na najlepszą zupę ogórkową. Po pierwsze bazą musi być pyszny bulion, koniecznie domowy. Ja korzystam z tego przepisu – to mój ulubiony przepis na rosół, długo gotowany, aromatyczny i złoty. Kiedy mamy już bazę, przygotowanie każdej zupy to kilka minut spędzonych w kuchni.

bulion

W przypadku zupy ogórkowej najważniejszym składnikiem będą oczywiście ogórki kiszone. Ważne by były twarde, jędrne i nie za duże. Uwaga – nie wylewaj wody z ogórków! Jest użyta w przepisie. Woda spod ogórków ma być słona, ale nieprzesadnie. Nie lubię wielkich, pustych w środku , giętkich ogórków kiszonych – zazwyczaj mają twardą skórę i są po prostu niesmaczne – unikaj tego typu ogórków. Ja kupuję sprawdzone ogórki w osiedlowym sklepie, warto poszukać dobrej jakości ogórków od okolicznych sprzedawców. Najlepiej kupować je w niedużych opakowaniach, by pozostałe się nie zepsuły. Jeśli nie wykorzystasz ich wszystkich możesz je wykorzystać do kanapek z pasztetem, pasty z makrelą wędzoną, czy do sałatki jarzynowej.

ogórki kiszone

Tajemnicą mojej zupy ogórkowej jest przesmażenie startych ogórków kiszonych na maśle, dzięki temu są delikatne i miękkie – a smak zupy jest o niebo lepszy. Jeśli używam surowej marchewki ( nie gotowanej z rosołu) to także przesmażam ją na patelni, jest dzięki temu słodziutka i lekko skarmelizowana. Ziemniaki gotuję na bulionie, to też sprawia, że mają dodatkowy aromat.

ziemniaki

Dobrej jakości gęsta, kwaśna śmietana też ma znaczenie – wybieram tą gdzie w składzie jest tylko śmietanka i żywe kultury bakterii – jest naturalnie gęsta, nie zawiera sztucznych zagęstników. Zupa z mojego przepisu wychodzi kremowa, maślana, zawiera pełno warzyw, jest treściwa i przepyszna. Jak widzisz niby klasyczne składniki, które pojawiają się w każdym przepisie na zupę ogórkową, jednak małe zmiany w przygotowaniu zupy sprawiają, że to najlepsza zupa ogórkowa jaką jadłam i mam nadzieję jaką zjesz i Ty. Zapraszam Cię do przepisu!

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Przygotowanie10 minuty
Gotowanie20 minuty
Czas całkowity30 minuty
Ilość2 litry

SKŁADNIKI

  • bulion 1 litr
  • ziemniaki ( 350g) 4 średnie sztuki
  • masło 1 łyżka
  • ogórki kiszone ( 400 g) 8 małych sztuk
  • woda z ogórków 300 ml
  • marchew 1 średnia sztuka
  • śmietana ( 100g) 2 łyżki
  • koperek 1 garść

PRZYGOTOWANIE

  • W garnku podgrzewam bulion. Obieram ziemniaki i kroję je w średniej wielkości kostkę. Wrzucam je do bulionu i gotuję około 10 – 15 minut.
  • W międzyczasie ścieram, na dużych oczkach tarki, ogórki kiszone (razem ze skórką) i surową, obraną marchewkę. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam starte warzywa i duszę około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  • Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlewam do nich wodę z ogórków, wrzucam do bulionu podsmażone warzywa. Gotuję razem na malutkich ogniu przez około 5 minut.
  • Po tym czasie w miseczce hartuję śmietanę z bulionem. Do miseczki wkładam śmietanę i wlewam do niej po 1 łyżce zupy, mieszam, i powtarzam tą czynność do momentu, kiedy śmietana jest gładka, płynna i ciepła. Taką śmietanę wlewam do zupy i mieszam szybko.
  • Koperek siekam drobno i wsypuję do garnka i gotowe.

WSKAZÓWKI

  • jeśli masz zamrożony bulion w woreczku strunowym wystarczy, że przelejesz opakowanie pod bieżącą, ciepłą wodą, łatwo odejdzie od ścian woreczka i będziesz mogła przerzucić go do garnku. W garnku na małym ogniu rozmrozisz go bardzo szybko. 
  • nie wlewaj wody z ogórków do nie ugotowanych ziemniaków, ponieważ ziemniaki nie zmiękną w kwaśnej wodzie
  • jeśli masz marchewkę z rosołu możesz ją zetrzeć do zupy zamiast surowej, jednak nie podsmażaj jej już na maśle, ponieważ się rozpadnie
  • zupę zamiast z ziemniakami, możesz podać z ugotowanym ryżem. Pomiń gotowanie ziemniaków w bulionie, a ryż ugotuj w osobnym garnku w osolonej wodzie
  • moja zupa nie wymaga dodatkowego przyprawiania, ponieważ jest robiona aromatycznym na bulionie. Jeśli przygotowujesz zupę na kupnym bulionie, dopraw zupę na koniec pieprzem i solą

ZAMIENNIKI

ziemniaki = ryż (ugotowany osobno)
marchew surowa = marchew ugotowana z rosołu

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

250 ml

Kalorie

90 kcal

Białko

2 g

Tłuszcze

5 g

Węglowodany

10 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments