Tosty z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno

Chrupiące, złociste kanapki z przepyszną pastą z tuńczyka, ciągnącym się serem i pikantnym wykończeniem – brzmi pysznie? Czyż nie wyglądają jak cheeseburger z Maca? To takie moje domowe guilty pleasure. Proste, ale pyszne – spróbuj koniecznie!

Uwielbiam tosty. To taki prosty posiłek na ciepło, do którego wystarczy, pieczywo i ser, pozostałe składniki są właściwie dowolne. Ostatnio w moim domu często robię je po prostu z domowym masłem czosnkowo ziołowym i tartym serem żółtym. Najbardziej smakują mi wieczorami, ale sprawdzą się równie dobrze na weekendowe śniadanie w trybie slow. Tosty możesz przygotować na patelni, w piekarniku lub klasycznie w piekarniku. Ja najbardziej lubię te z patelni, są najbardziej chrupiące i aromatyczne. Pomysł na tosty z tuńczykiem wpadł mi do głowy oglądając jakiś program kulinarny. Oczywiście składniki były tam zupełnie inne, ale kiedy zobaczyłam na ekranie ten ciągnący się ser i brązową skorupkę na chlebie, to nie mogłam się oprzeć i musiałam przygotować coś podobnego. Do moich kanapek wykorzystałam chleb tostowy, równie dobrze sprawdzi się klasyczny chleb pszenny.

pasta z tuńczyka

Tosty przygotowałam z moją ulubioną pastą do pieczywa. Pasta z tuńczyka bywa u mnie w domu bardzo często. Wykorzystuję ją na mnóstwo sposobów – do kanapek, zapiekanek, sałatek czy pizzy. Jest uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki staram się mieć zawsze pod ręką – ratuje mnie, kiedy lodówka świeci pustkami. Tuńczyk, kukurydza, cebulka, majonez i przyprawy – to wystarczy by stworzyć tą pyszną pastę.

składanie tostów

Na tosty kładę cheddar – uwielbiam ten ser – jest tak tłusty, że właściwie smakuje jak twarde masło o smaku sera. Ma piękny, żółty kolor i świetnie nadaje się do zapiekania. Lubię używać go do tortilli, pizzy, makaronowych zapiekanek. Małym, ale ważnym i mocno wyczuwalnym akcentem jest tu papryczka jalapeno. Nadaje całej kanapce kubańskiego stylu, a smak kojarzy mi się z filmem “Chef”, w którym zapiekane kanapki rządzą! Muszę wrócić do tego filmu i zainspirować się nowymi smakami. Tymczasem zapraszam Cię do spróbowania tostów z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno.

tosty z tuńczykiem

Tosty z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno

Przygotowanie10 minuty
Smażenie5 minuty
Czas całkowity15 minuty
Ilość2 kanapki

SKŁADNIKI

  • chleb tostowy 4 kromki
  • pasta z tuńczyka 2 łyżki
  • masło 2 łyżeczki
  • ser cheddar 2 plastry
  • jalapeno (marynowane) 8 plasterków

PRZYGOTOWANIE

  • Kromki chleba tostowego smaruję z jednej strony masłem. Na nie posmarowaną część nakładam pastę z tuńczyka, plaster sera, papryczki jalapeno i przykładam drugą kromką, tak by posmarowana masłem część była na wierzchu. Czynność powtarzam z drugą kanapką.
  • Na rozgrzaną patelnię nakładam kanapki. Opiekam z obu stron na małym ogniu tak, by tosty nabrały złotego koloru, a ser w środku roztopił się – przykrywam patelnię pokrywką. Co jakiś czas dociskam kromki do patelni za pomocą szpatułki.
  • Przekładam na kratkę by delikatnie ostygły. Tosty kroję na pół i podaję ciepłe.
tosty z tuńczykiem

WSKAZÓWKI

  • przepis na pastę z tuńczyka znajdziesz TUTAJ
  • tosty możesz przygotować na patelni, w tosterze i piekarniku.
  • by nie brudzić tostera możesz go wyłożyć papierem do pieczenia, jednak wydłuża to czas pieczenia
  • jeśli przygotowujesz tosty w piekarniku w połowie pieczenia obróć kanapkę na drugą stronę, by opiekła się na złoto od blachy
  • tosty świetnie pasują do frytek z batatów

ZAMIENNIKI

  • chleb tostowy = dowolny chleb pszenny
  • cheddar = mimolette, ementaler, gouda

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Porcja

1 kanapka

Kalorie

339 kcal

Białko

15 g

Tłuszcze

20,8 g

Węglowodany

22,5 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments