Chrupiące, złociste kanapki z przepyszną pastą z tuńczyka, ciągnącym się serem i pikantnym wykończeniem – brzmi pysznie? Czyż nie wyglądają jak cheeseburger z Maca? To takie moje domowe guilty pleasure. Proste, ale pyszne – spróbuj koniecznie!
Uwielbiam tosty. To taki prosty posiłek na ciepło, do którego wystarczy, pieczywo i ser, pozostałe składniki są właściwie dowolne. Ostatnio w moim domu często robię je po prostu z domowym masłem czosnkowo ziołowym i tartym serem żółtym. Najbardziej smakują mi wieczorami, ale sprawdzą się równie dobrze na weekendowe śniadanie w trybie slow. Tosty możesz przygotować na patelni, w piekarniku lub klasycznie w piekarniku. Ja najbardziej lubię te z patelni, są najbardziej chrupiące i aromatyczne. Pomysł na tosty z tuńczykiem wpadł mi do głowy oglądając jakiś program kulinarny. Oczywiście składniki były tam zupełnie inne, ale kiedy zobaczyłam na ekranie ten ciągnący się ser i brązową skorupkę na chlebie, to nie mogłam się oprzeć i musiałam przygotować coś podobnego. Do moich kanapek wykorzystałam chleb tostowy, równie dobrze sprawdzi się klasyczny chleb pszenny.
Tosty przygotowałam z moją ulubioną pastą do pieczywa. Pasta z tuńczyka bywa u mnie w domu bardzo często. Wykorzystuję ją na mnóstwo sposobów – do kanapek, zapiekanek, sałatek czy pizzy. Jest uniwersalna i bardzo prosta w przygotowaniu. Składniki staram się mieć zawsze pod ręką – ratuje mnie, kiedy lodówka świeci pustkami. Tuńczyk, kukurydza, cebulka, majonez i przyprawy – to wystarczy by stworzyć tą pyszną pastę.
Na tosty kładę cheddar – uwielbiam ten ser – jest tak tłusty, że właściwie smakuje jak twarde masło o smaku sera. Ma piękny, żółty kolor i świetnie nadaje się do zapiekania. Lubię używać go do tortilli, pizzy, makaronowych zapiekanek. Małym, ale ważnym i mocno wyczuwalnym akcentem jest tu papryczka jalapeno. Nadaje całej kanapce kubańskiego stylu, a smak kojarzy mi się z filmem “Chef”, w którym zapiekane kanapki rządzą! Muszę wrócić do tego filmu i zainspirować się nowymi smakami. Tymczasem zapraszam Cię do spróbowania tostów z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno.
Tosty z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno
SKŁADNIKI
- chleb tostowy 4 kromki
- pasta z tuńczyka 2 łyżki
- masło 2 łyżeczki
- ser cheddar 2 plastry
- jalapeno (marynowane) 8 plasterków
PRZYGOTOWANIE
- Kromki chleba tostowego smaruję z jednej strony masłem. Na nie posmarowaną część nakładam pastę z tuńczyka, plaster sera, papryczki jalapeno i przykładam drugą kromką, tak by posmarowana masłem część była na wierzchu. Czynność powtarzam z drugą kanapką.
- Na rozgrzaną patelnię nakładam kanapki. Opiekam z obu stron na małym ogniu tak, by tosty nabrały złotego koloru, a ser w środku roztopił się – przykrywam patelnię pokrywką. Co jakiś czas dociskam kromki do patelni za pomocą szpatułki.
- Przekładam na kratkę by delikatnie ostygły. Tosty kroję na pół i podaję ciepłe.
WSKAZÓWKI
- przepis na pastę z tuńczyka znajdziesz TUTAJ
- tosty możesz przygotować na patelni, w tosterze i piekarniku.
- by nie brudzić tostera możesz go wyłożyć papierem do pieczenia, jednak wydłuża to czas pieczenia
- jeśli przygotowujesz tosty w piekarniku w połowie pieczenia obróć kanapkę na drugą stronę, by opiekła się na złoto od blachy
- tosty świetnie pasują do frytek z batatów
ZAMIENNIKI
- chleb tostowy = dowolny chleb pszenny
- cheddar = mimolette, ementaler, gouda
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Porcja
1 kanapka
Kalorie
339 kcal
Białko
15 g
Tłuszcze
20,8 g
Węglowodany
22,5 g