Tarta z kurczakiem curry

Banalna do wykonania, pyszna i kremowa tarta z kurczakiem curry, porem, szpinakiem, fetą i kukurydzą. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.

Tarta na cieście francuskim, to chyba jedno z prostszych wytrawnych wypieków. Jest ekspresowa w wykonaniu, ponieważ ciasta nie trzeba wcześniej ani robić samemu, ani podpiekać. Farsz właściwie dowolny – możesz użyć co lubisz. To danie świetnie sprawdzi się na różne okazje, od śniadania po kolację, lunch do pracy, jako imprezowa przekąska, czy na piknik. Tartę zaczynam od rozgrzania piekarnika – to naprawdę szybki przepis, bez godzin spędzonych w kuchni. Do pieczenia ogromnie polecam blaszki z wyciąganym spodem. Bardzo ułatwia to porcjowanie upieczonej tarty. Takie foremki z wyciąganym dnem są też świetne na wielkanocne mazurki, czy wszystkie kruche tarty . Ja użyłam foremki o średnicy 28 cm. Do dociskania ciasta użyłam małego wałeczka, który kiedyś znalazłam w sklepie Tedi. Super sprawa, łatwo nim jednocześnie ściąć nadmiar ciasta na brzegach.

ciasto francuskie w foremce

Polędwiczki z kurczaka to bardzo delikatne mięso. W każdej z nich znajduje się białe ścięgno, które nie jest smaczne, dlatego warto je usunąć. Jak to zrobić? Potrzebny będzie widelec. Wystarczy złapać w palce końcówkę ścięgna, włożyć je między zęby widelca i przeciągnąć wzdłuż całej polędwiczki. Cała biała część zostanie usunięta, bez utraty mięsa.

kurczak curry

Oczyszczonego kurczaka obtaczam w curry – idealnie pasuję do pozostałych składników tej tarty. Nie solę dodatkowo, ponieważ sklepowa przyprawa curry ma mnóstwo soli. Mięso można oczywiście zamarynować wcześniej, ale ja nie widzę dużej różnicy w smaku, a zawsze o tym zapominam i nie lubię sprzątać kuchni dwa razy. Polędwiczka drobiowa wymaga dosłownie chwili na patelni, trzeba bardzo uważać by jej nie wysuszyć. W tym przepisie dosłownie opiekam na szybko mięso z zewnątrz, w środku zostaje nadal surowe – dochodzi w piekarniku. Uwielbiam smak cebuli i pora, po podduszeniu po ostrym smaku nie ma śladu – są słodkie i miękkie.

tarta z farszem
tarta z masą jajeczną

Do słonych tart zawsze używam tej samej kremowej masy. Jajka i słodka śmietanka , sól i pieprz – to zawsze się sprawdzi. Trochę warzyw, sera i farsz gotowy. Uwielbiam podawać tą tartę z sosem czosnkowym. Zobacz jakich pozostałych składników użyłam w mojej tarcie z kurczakiem curry.

tarta po upieczeniu
tarta z sosem czosnkowym

Tarta z kurczakiem curry

Przygotowanie20 minuty
Pieczenie30 minuty
Czas całkowity50 minuty
Ilość6 kawałków

SKŁADNIKI

na formę Ø 28 cm

  • ciasto francuskie (świeże) 1 opakowanie
  • polędwiczki z kurczaka 400 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • przyprawa curry 1 łyżka
  • kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • por sztuki
  • cebula czerwona 1 mała sztuka
  • szpinak baby 1 duża garść
  • grecka feta 150 g
  • jajka 3 sztuki
  • śmietanka słodka 30% 200 g
  • sól szczypta
  • pieprz świeżo mielony szczypta

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzewam piekarnik 200 °C góra- dół.
  • Usuwam z polędwiczek ścięgno. Kroję mięso na mniejsze kawałki i mieszam w misce z przyprawą curry. Odkładam na bok.
  • Cebulę kroję w piórka. Pora siekam drobno.
  • Rozgrzewam olej na patelni i smażę szybko kurczaka na dużym ogniu. Dosłownie 2 minuty.
  • Dodaję cebulę i pora i podduszam razem z kurczakiem. Kiedy warzywa zmiękną dodaję szpinak, mieszam chwileczkę , ściągam z ognia.
  • Ciasto francuskie wyciągam z opakowania i rozkładam na blaszce do tarty. Dociskam ciasto do blachy. Obcinam nadmiar ciasta.
  • Na ciasto wykładam farsz z kurczakiem. Posypuję kukurydzą i kruszę ser feta.
  • W misce roztrzepuję jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Wylewam masę na tartę.
  • Tartę piekę 30 minut. Podaję po lekkim wystudzeniu z sosem czosnkowym.

WSKAZÓWKI

  • możesz użyć foremki o średnicy ok. 30 cm
  • ciasta francuskiego nie musisz podpiekać przed nałożeniem farszu
  • użyj foremki z wyciąganym dnem, ułatwi to krojenie tarty po upieczeniu
  • by usunąć ścięgno z polędwiczki kurczaka wystarczy złapać w palce jego końcówkę, włożyć je między zęby widelca i przeciągnąć wzdłuż całej polędwiczki
  • nie sól dodatkowo mięsa, przyprawa curry ma jej wystarczająco dużo
  • nie smaż mięsa za długo, dojdzie w piekarniku
  • ten farsz świetnie sprawdzi się też w tarcie na kruchym, lekko podpieczonym spodzie
  • tarta jest bardziej stabilna i mniej się kruszy, po całkowitym ostygnięciu
  • tarta świetnie smakuje z tym sosem czosnkowym

ZAMIENNIKI

  • polędwiczki z kurczaka = pierś z kurczaka
  • grecka feta = ser favita, ser bałkański, ser blue cheese

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 kawałek

Kalorie

465 kcal

Białko

25,5 g

Tłuszcze

31,5 g

Węglowodany

20 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments