Banalna do wykonania, pyszna i kremowa tarta z kurczakiem curry, porem, szpinakiem, fetą i kukurydzą. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym.
Tarta na cieście francuskim, to chyba jedno z prostszych wytrawnych wypieków. Jest ekspresowa w wykonaniu, ponieważ ciasta nie trzeba wcześniej ani robić samemu, ani podpiekać. Farsz właściwie dowolny – możesz użyć co lubisz. To danie świetnie sprawdzi się na różne okazje, od śniadania po kolację, lunch do pracy, jako imprezowa przekąska, czy na piknik. Tartę zaczynam od rozgrzania piekarnika – to naprawdę szybki przepis, bez godzin spędzonych w kuchni. Do pieczenia ogromnie polecam blaszki z wyciąganym spodem. Bardzo ułatwia to porcjowanie upieczonej tarty. Takie foremki z wyciąganym dnem są też świetne na wielkanocne mazurki, czy wszystkie kruche tarty . Ja użyłam foremki o średnicy 28 cm. Do dociskania ciasta użyłam małego wałeczka, który kiedyś znalazłam w sklepie Tedi. Super sprawa, łatwo nim jednocześnie ściąć nadmiar ciasta na brzegach.
Polędwiczki z kurczaka to bardzo delikatne mięso. W każdej z nich znajduje się białe ścięgno, które nie jest smaczne, dlatego warto je usunąć. Jak to zrobić? Potrzebny będzie widelec. Wystarczy złapać w palce końcówkę ścięgna, włożyć je między zęby widelca i przeciągnąć wzdłuż całej polędwiczki. Cała biała część zostanie usunięta, bez utraty mięsa.
Oczyszczonego kurczaka obtaczam w curry – idealnie pasuję do pozostałych składników tej tarty. Nie solę dodatkowo, ponieważ sklepowa przyprawa curry ma mnóstwo soli. Mięso można oczywiście zamarynować wcześniej, ale ja nie widzę dużej różnicy w smaku, a zawsze o tym zapominam i nie lubię sprzątać kuchni dwa razy. Polędwiczka drobiowa wymaga dosłownie chwili na patelni, trzeba bardzo uważać by jej nie wysuszyć. W tym przepisie dosłownie opiekam na szybko mięso z zewnątrz, w środku zostaje nadal surowe – dochodzi w piekarniku. Uwielbiam smak cebuli i pora, po podduszeniu po ostrym smaku nie ma śladu – są słodkie i miękkie.
Do słonych tart zawsze używam tej samej kremowej masy. Jajka i słodka śmietanka , sól i pieprz – to zawsze się sprawdzi. Trochę warzyw, sera i farsz gotowy. Uwielbiam podawać tą tartę z sosem czosnkowym. Zobacz jakich pozostałych składników użyłam w mojej tarcie z kurczakiem curry.
Tarta z kurczakiem curry
SKŁADNIKI
na formę Ø 28 cm
- ciasto francuskie (świeże) 1 opakowanie
- polędwiczki z kurczaka 400 g
- olej rzepakowy 1 łyżka
- przyprawa curry 1 łyżka
- kukurydza konserwowa 3 łyżki
- por ⅓ sztuki
- cebula czerwona 1 mała sztuka
- szpinak baby 1 duża garść
- grecka feta 150 g
- jajka 3 sztuki
- śmietanka słodka 30% 200 g
- sól szczypta
- pieprz świeżo mielony szczypta
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewam piekarnik 200 °C góra- dół.
- Usuwam z polędwiczek ścięgno. Kroję mięso na mniejsze kawałki i mieszam w misce z przyprawą curry. Odkładam na bok.
- Cebulę kroję w piórka. Pora siekam drobno.
- Rozgrzewam olej na patelni i smażę szybko kurczaka na dużym ogniu. Dosłownie 2 minuty.
- Dodaję cebulę i pora i podduszam razem z kurczakiem. Kiedy warzywa zmiękną dodaję szpinak, mieszam chwileczkę , ściągam z ognia.
- Ciasto francuskie wyciągam z opakowania i rozkładam na blaszce do tarty. Dociskam ciasto do blachy. Obcinam nadmiar ciasta.
- Na ciasto wykładam farsz z kurczakiem. Posypuję kukurydzą i kruszę ser feta.
- W misce roztrzepuję jajka ze śmietanką, solą i pieprzem. Wylewam masę na tartę.
- Tartę piekę 30 minut. Podaję po lekkim wystudzeniu z sosem czosnkowym.
WSKAZÓWKI
- możesz użyć foremki o średnicy ok. 30 cm
- ciasta francuskiego nie musisz podpiekać przed nałożeniem farszu
- użyj foremki z wyciąganym dnem, ułatwi to krojenie tarty po upieczeniu
- by usunąć ścięgno z polędwiczki kurczaka wystarczy złapać w palce jego końcówkę, włożyć je między zęby widelca i przeciągnąć wzdłuż całej polędwiczki
- nie sól dodatkowo mięsa, przyprawa curry ma jej wystarczająco dużo
- nie smaż mięsa za długo, dojdzie w piekarniku
- ten farsz świetnie sprawdzi się też w tarcie na kruchym, lekko podpieczonym spodzie
- tarta jest bardziej stabilna i mniej się kruszy, po całkowitym ostygnięciu
- tarta świetnie smakuje z tym sosem czosnkowym
ZAMIENNIKI
- polędwiczki z kurczaka = pierś z kurczaka
- grecka feta = ser favita, ser bałkański, ser blue cheese
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 kawałek
Kalorie
465 kcal
Białko
25,5 g
Tłuszcze
31,5 g
Węglowodany
20 g