Orientalne, aromatyczne śniadanie prosto z Bliskiego Wschodu. Intensywne przyprawy, mocne kolory, to śniadanie na pewno przypadnie Ci do gustu! Spróbuj tego prostego przepisu i odmień smak klasycznych jajek sadzonych.
Uwielbiam jajka, pod każdą postacią. To składnik bez którego ciężko mi wyobrazić sobie kuchnię. Ale ile można jeść ciągle jajecznicę, sadzone czy jajka gotowane? Hmm… Ja właściwie mogę długo. Tutaj dużą rolę odgrywają dodatki. Z czym jadam jajka na śniadanie?
Jajecznica ( zawsze na maśle):
- na białej lub czerwonej cebulce, lekko podsmażam ją na maśle z solą i kiedy jest już miękka i słodka wbijam jajka
- grzybach – w lecie na leśnych podgrzybkach, borowikach i kurkach, w zimie na brązowych pieczarkach lub boczniakach
- na szynce, boczku
- z tartym żółtym serem – kiedy jajka zaczynają się ścinać, wrzucam ser i mocno mieszam
- bez dodatków – tylko masło, sól i świeże, chrupiące pieczywo
Jajka sadzone:
- na plastrach wędzonego, podsmażonego boczku
- na kanapce pszenno- żytniego pieczywa z plastrami awokado i kiełkami
- na grzance z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, plasterkiem pomidora i szczypiorkiem
Jajka na twardo:
- jako pasta jajeczna z wędzoną makrelą i kiszonym ogórkiem
- jako pasta jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą
- jako pasta ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- na kromce z majonezem, ogórkiem i zieleniną
- na toście z hummusem i warzywami – uwielbiam!
Jajka na miękko:
- te kocham po prostu z solą i tostem z masłem
Dzisiaj przedstawiam Ci śniadanie, które poznałam na jakimś babskim śniadaniu. Było ok, ale nie powaliło mnie na kolana. Postanowiłam poczytać, poszukać i odnaleźć smak Bliskiego Wschodu, z którego pochodzi to danie. Oczywiście bazą są pomidory i jajka, ale najważniejsze będą przyprawy. To one ostatecznie zmieniają to proste śniadanie w coś orientalnego.
Sekretem wydobycia jak największej ilości ciepła i smaku jest to , że już na etapie podsmażenia cebuli wsypuję przyprawy. Lekkie ich przesmażenie powoduje, że zyskują więcej aromatu. Pomidory są u nas przez większość roku jakie są … dlatego ja często używam ,do ciepłych potraw, pomidorów z puszki. Więcej o tym pisałam w przepisie na zupę pomidorową.
Pomidory kochają słodkość, cukier podbija ich smak – są bardziej wyraziste, smak jest głębszy. Nie chciałam tu jednak używać białego cukru, chciałam zachować orientalność tego dania, więc wykorzystałam daktyle. Są niesamowicie słodkie, zdrowe i łatwo dostępne. Siekam je na plasterki i wrzucam do pomidorów – wspaniale się karmelizują i dosładzają danie.
Na koniec szakszukę posypuję dużą dawką zieleniny – najlepiej smakuje kolendra, a jeśli tylko mam kruszę troszkę sera feta. Zobacz jak jak zamienić klasyczne sadzone jajka w coś zupełnie innego!
Szakszuka
SKŁADNIKI
- pomidory w puszce (najlepiej krojone) 1 puszka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło 1 łyżeczka
- cebula czerwona ½ sztuki
- daktyle 3 sztuki
- papryka słodka ½ łyżeczki
- pieprz świeżo mielony szczypta
- pieprz cayenne szczypta
- kumin mielony szczypta
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól szczypta
- jajko 2 sztuki
- kolendra świeża garść
- feta grecka (opcjonalnie) 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- Na średniej wielkości patelni rozgrzewam oliwę i masło. Kroję cebulę w drobną kostkę i wrzucam na patelnię, razem ze szczyptą soli.
- Siekam daktyle w plasterki i dodaję do cebuli. Wsypuję przyprawy i przesmażam chwilkę.
- Wlewam pomidory i duszę około 10 minut. Co jakiś czas mieszam. Kiedy pomidory się już skarmelizują i zgęstnieją wbijam delikatnie jajka.
- Przykrywam patelnię pokrywką i na malutkim ogniu smażę, do momentu kiedy białko jajka się zetnie, a żółtko pozostanie płynne – trwa to około 3 minut.
- Szakszukę podaję na patelni posypaną świeżą kolendrą i pokruszonym serem feta.
ZAMIENNIKI
- pomidory w puszce = pomidory świeże, mocno dojrzałe, bez skóry około 4- 5 sztuk
- czerwona cebula = szalotka lub biała cebula
- feta = ser bałkański, labneh, ser kozi
- daktyle = cukier trzcinowy 1 łyżeczka
- kolendra = natka pietruszki, szczypiorek
WSKAZÓWKI
- przed samym wbiciem jajek przemieszaj pomidory i zmniejsz ogień, by pomidory na dnie nie spaliły się
- nie odchodź od patelni po wbiciu jajek, łatwo je przeciągnąć, a ważne by żółtko było płynne
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
515 kcal
Białko
21 g
Tłuszcze
27 g
Węglowodany
48 g