Szakszuka

Orientalne, aromatyczne śniadanie prosto z Bliskiego Wschodu. Intensywne przyprawy, mocne kolory, to śniadanie na pewno przypadnie Ci do gustu! Spróbuj tego prostego przepisu i odmień smak klasycznych jajek sadzonych.

Uwielbiam jajka, pod każdą postacią. To składnik bez którego ciężko mi wyobrazić sobie kuchnię. Ale ile można jeść ciągle jajecznicę, sadzone czy jajka gotowane? Hmm… Ja właściwie mogę długo. Tutaj dużą rolę odgrywają dodatki. Z czym jadam jajka na śniadanie?

Jajecznica ( zawsze na maśle):

  • na białej lub czerwonej cebulce, lekko podsmażam ją na maśle z solą i kiedy jest już miękka i słodka wbijam jajka
  • grzybach – w lecie na leśnych podgrzybkach, borowikach i kurkach, w zimie na brązowych pieczarkach lub boczniakach
  • na szynce, boczku
  • z tartym żółtym serem – kiedy jajka zaczynają się ścinać, wrzucam ser i mocno mieszam
  • bez dodatków – tylko masło, sól i świeże, chrupiące pieczywo

Jajka sadzone:

  • na plastrach wędzonego, podsmażonego boczku
  • na kanapce pszenno- żytniego pieczywa z plastrami awokado i kiełkami
  • na grzance z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, plasterkiem pomidora i szczypiorkiem

Jajka na twardo:

  • jako pasta jajeczna z wędzoną makrelą i kiszonym ogórkiem
  • jako pasta jajeczna z tuńczykiem i kukurydzą
  • jako pasta ze szczypiorkiem i rzodkiewką
  • na kromce z majonezem, ogórkiem i zieleniną
  • na toście z hummusem i warzywami – uwielbiam!

Jajka na miękko:

  • te kocham po prostu z solą i tostem z masłem

Dzisiaj przedstawiam Ci śniadanie, które poznałam na jakimś babskim śniadaniu. Było ok, ale nie powaliło mnie na kolana. Postanowiłam poczytać, poszukać i odnaleźć smak Bliskiego Wschodu, z którego pochodzi to danie. Oczywiście bazą są pomidory i jajka, ale najważniejsze będą przyprawy. To one ostatecznie zmieniają to proste śniadanie w coś orientalnego.

przesmażenie przypraw

Sekretem wydobycia jak największej ilości ciepła i smaku jest to , że już na etapie podsmażenia cebuli wsypuję przyprawy. Lekkie ich przesmażenie powoduje, że zyskują więcej aromatu. Pomidory są u nas przez większość roku jakie są … dlatego ja często używam ,do ciepłych potraw, pomidorów z puszki. Więcej o tym pisałam w przepisie na zupę pomidorową. 

pomidory szakszuka

Pomidory kochają słodkość, cukier podbija ich smak – są bardziej wyraziste, smak jest głębszy. Nie chciałam tu jednak używać białego cukru, chciałam zachować orientalność tego dania, więc wykorzystałam daktyle. Są niesamowicie słodkie, zdrowe i łatwo dostępne. Siekam je na plasterki i wrzucam do pomidorów – wspaniale się karmelizują i dosładzają danie.

jajka w szakszuce

Na koniec szakszukę posypuję dużą dawką zieleniny – najlepiej smakuje kolendra, a jeśli tylko mam kruszę troszkę sera feta. Zobacz jak jak zamienić klasyczne sadzone jajka w coś zupełnie innego!

szakszuka z fetą
szakszuka

Szakszuka

Przygotowanie5 minuty
Smażenie15 minuty
Czas całkowity20 minuty
Ilość1 porcja

SKŁADNIKI

  • pomidory w puszce (najlepiej krojone) 1 puszka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 1 łyżeczka
  • cebula czerwona ½ sztuki
  • daktyle 3 sztuki
  • papryka słodka ½ łyżeczki
  • pieprz świeżo mielony szczypta
  • pieprz cayenne szczypta
  • kumin mielony szczypta
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • sól szczypta
  • jajko 2 sztuki
  • kolendra świeża garść
  • feta grecka (opcjonalnie) 1 łyżka

PRZYGOTOWANIE

  • Na średniej wielkości patelni rozgrzewam oliwę i masło. Kroję cebulę w drobną kostkę i wrzucam na patelnię, razem ze szczyptą soli.
  • Siekam daktyle w plasterki i dodaję do cebuli. Wsypuję przyprawy i przesmażam chwilkę.
  • Wlewam pomidory i duszę około 10 minut. Co jakiś czas mieszam. Kiedy pomidory się już skarmelizują i zgęstnieją wbijam delikatnie jajka.
  • Przykrywam patelnię pokrywką i na malutkim ogniu smażę, do momentu kiedy białko jajka się zetnie, a żółtko pozostanie płynne – trwa to około 3 minut.
  • Szakszukę podaję na patelni posypaną świeżą kolendrą i pokruszonym serem feta.

ZAMIENNIKI

  • pomidory w puszce = pomidory świeże, mocno dojrzałe, bez skóry około 4- 5 sztuk
  • czerwona cebula = szalotka lub biała cebula
  • feta = ser bałkański, labneh, ser kozi
  • daktyle = cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • kolendra = natka pietruszki, szczypiorek

WSKAZÓWKI

  • przed samym wbiciem jajek przemieszaj pomidory i zmniejsz ogień, by pomidory na dnie nie spaliły się
  • nie odchodź od patelni po wbiciu jajek, łatwo je przeciągnąć, a ważne by żółtko było płynne

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

515 kcal

Białko

21 g

Tłuszcze

27 g

Węglowodany

48 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments