Świetna, prosta surówka do obiadu, na grilla, czy burgerów. Kilka składników, parę minut w kuchni i pyszna sałatka gotowa.
Surówki to najlepszy dla zdrowia i najprostszy dodatek do dania. Wystarczy nałożyć pół talerza takiej sałatki i nawet smażone kotlety z puree ziemniaczanym będą w porządku. Duża ilość surówki zapełni nam brzuch, dzięki temu zjemy mniej niezdrowych dodatków. Surówki świetnie pasują do kotletów, ziemniaków, mięsa z grilla, tortilli, burgerów, placków. Kombinacji smaków jest mnóstwo, ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki.
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
SKŁADNIKI
- kapusta pekińska ½ małej sztuki
- marchew 1 średnia sztuka
- jabłko ½ sztuki
- por 10 cm
- kukurydza konserwowa 3 łyżki
- papryka czerwona ¼ sztuki
- majonez 2 łyżki
- śmietana 1 łyżka
- musztarda 1 łyżeczka
- cytryna (sok) ¼ sztuki
- sól
- pieprz świeżo mielony
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę szatkuję drobno do miski.
- Marchew i jabłko obieram. Ścieram na dużych oczkach tarki.
- Paprykę kroję drobną kostkę.
- Pora myję, kroję wzdłuż na cztery części i siekam na ćwierćplasterki.
- Kukurydzę odsączam.
- Wszystkie składniki sosu mieszam w miseczce.
- Warzywa i sos mieszam dokładnie.
WSKAZÓWKI
- jeśli surowy por jest dla Ciebie za ostry, możesz przelać go wrzątkiem
- surówka świetnie pasuje do dań kuchni azjatyckiej, spróbuj ze słodko – ostrymi udkami z kurczaka
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
155 kcal
Białko
2,5 g
Tłuszcze
12 g
Węglowodany
12 g