Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Świetna, prosta surówka do obiadu, na grilla, czy burgerów. Kilka składników, parę minut w kuchni i pyszna sałatka gotowa.

Surówki to najlepszy dla zdrowia i najprostszy dodatek do dania. Wystarczy nałożyć pół talerza takiej sałatki i nawet smażone kotlety z puree ziemniaczanym będą w porządku. Duża ilość surówki zapełni nam brzuch, dzięki temu zjemy mniej niezdrowych dodatków. Surówki świetnie pasują do kotletów, ziemniaków, mięsa z grilla, tortilli, burgerów, placków. Kombinacji smaków jest mnóstwo, ja dzisiaj proponuję surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki.

składniki
tarta marchewka
składniki z sosem
mieszanie surówki
surówka z ryżem i mięsem

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Przygotowanie10 minuty
Czas całkowity10 minuty
Ilość4 porcje

SKŁADNIKI

  • kapusta pekińska ½ małej sztuki
  • marchew 1 średnia sztuka
  • jabłko ½ sztuki
  • por 10 cm
  • kukurydza konserwowa 3 łyżki
  • papryka czerwona ¼ sztuki
  • majonez 2 łyżki
  • śmietana 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżeczka
  • cytryna (sok) ¼ sztuki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

PRZYGOTOWANIE

  • Kapustę szatkuję drobno do miski.
  • Marchew i jabłko obieram. Ścieram na dużych oczkach tarki.
  • Paprykę kroję drobną kostkę.
  • Pora myję, kroję wzdłuż na cztery części i siekam na ćwierćplasterki.
  • Kukurydzę odsączam.
  • Wszystkie składniki sosu mieszam w miseczce.
  • Warzywa i sos mieszam dokładnie.

WSKAZÓWKI

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

155 kcal

Białko

2,5 g

Tłuszcze

12 g

Węglowodany

12 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments