Banalny przepis na sos czosnkowy. Idealny do zapiekanek, pizzy, tart, frytek i dań z grilla. Spróbuj koniecznie!
To najłatwiejszy, a zarazem najlepszy sos czosnkowy jaki jadłam. Przepis znam od 15 lat, kiedy na wyjeździe rodzinnym moja kuzynka podała go do grilla. Nie należy ona do osób lubiących gotować, ale ten przepis na sos od niej ukradłam. Jest pyszny i prosty do wykonania. Świetnie nadaje się do mięsa z grilla – karkówki, kiełbasy, szaszłyków, piersi z kurczaka, kaszanki, pieczonych warzyw np. papryki, cukinii, pieczarek, cebuli, kukurydzy. Robię go też do domowych frytek z ziemniaków, batatów, pietruszki, ale też do słupków z surowych warzyw np. marchewki, czy selera naciowego. Wspaniale smakuje z zapiekankami z pieczarkami i serem żółtym, tostami, do domowej i zamawianej pizzy 😉 Spróbuj koniecznie z tartą na francuskim cieście z kurczakiem curry, fetą i kukurydzą. To taki sos uniwersalny, do wszystkiego! Możesz go przechowywać do tygodnia w lodówce, ale uwaga, z każdym dniem robi się bardziej czosnkowy i ostrzejszy. To dosłownie 5 minut w kuchni, zobacz sama.
Sos czosnkowy
SKŁADNIKI
- śmietana kwaśna 18 % 2 łyżki
- majonez 3 łyżki
- czosnek 3 ząbki
- sól ½ łyżeczki
- pieprz świeżo mielony szczypta
PRZYGOTOWANIE
- Do miseczki dodaję śmietanę i majonez.
- Do środka przeciskam przez praskę czosnek.
- Przyprawiam solą i pieprzem, mieszam dokładnie.
WSKAZÓWKI
- przechowuj w lodówce do tygodnia
- uwaga, z każdym dniem robi się ostrzejszy
- podawaj do dań z grilla, frytek, zapiekanek, tart
- świetnie smakuje z tartą z kurczakiem curry i frytkami z batatów
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
całość
Kalorie
628 kcal
Białko
2,7 g
Tłuszcze
65 g
Węglowodany
9,3 g