Sos bolognese

Wyjątkowo aromatyczny, mięsno- pomidorowy sos boloński to baza wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, angielskiej, ale też meksykańskiej. Jest łatwy w wykonaniu, można go mrozić i wykorzystać na mnóstwo sposobów.

Bolognese to sos na bazie pomidorów i cebuli, podsmażonych z ziołami razem z mięsem mielonym. Ja najczęściej przygotowuję go z wołowiną i zdecydowanie polecam ten wybór. Możesz użyć także mięsa z indyka, kurczaka, wieprzowiny, jednak czerwone mięso najbardziej tutaj pasuje. Moje danie zaczynam od podsmażenia na dobrej jakości oliwie, białej cebuli, wraz z czosnkiem i roztartymi w dłoniach ziołami – bazylią i oregano. Kiedy są już szkliste, a aromat rozchodzi się po całym domu, dodaję mięso. Podsmażam je na brązowo razem z solą i pieprzem. Następnie dodaję czerwone wino – to ważny składnik, który mocno podbija smak dania. Bez obaw – dzieci i kobiety w ciąży mogą spokojnie jeść ten sos – alkohol w trakcie smażenia odparowuje, pozostaje tylko zapach oraz kolor. Kiedy cały płyn już się zredukuję dodaje pomidory pelati. Zawsze do tego dania używam pomidorów z puszki, lub passaty z butelki. Więcej na temat przewagi przetworzonych pomidorów nad świeżymi pisałam w przepisie na zupę pomidorową. Ostatnio częściej do tego sosu wybieram passatę, ze względu na gładkość sosu po przygotowaniu, bez kawałków pomidorów. Pomidory kochają słodycz – koniecznie dodaj trochę cukru, a jeśli chcesz go uniknąć, wrzuć posiekane daktyle. I teraz ważny jest czas – tego nie można przyspieszyć 30 – 45 minut, duszenia na wolnym ogniu – jest potrzebne by wszystkie składniki sosu przeszły aromatem. Dopiero gdy sos jest gęsty, nabiera wyrazistości i odpowiedniego smaku. 

składniki
podduszona cebula
podsmażone mięso
passata pomidorowa

Uwielbiam ten sos za jego prostotę i ogrom możliwości jego podania. Idealnie komponuje się z makaronami, ale nie tylko.

Sos bolognese wykorzystuję do:

  • spaghetti, posypanego parmezanem
  • nadziewania makaronowych muszelek, czy przekładania lasagne
  • zapiekanych warzyw np. cukinii, papryk, pieczarek
  • musaki – greckiej zapiekanki, z ziemniakami, grillowanym bakłażanem, beszamelem i grana padano
  • Shepherd’s Pie – angielskiej zapiekanki pasterskiej – z puree ziemniaczanym , beszamelem i serem
  • chilli con carne – meksykańskiego dania – wystarczy, że dodam czerwoną fasolę, kukurydzę z puszki, papryczkę chilli, kmin rzymski i danie zmienia się w coś zupełnie innego. Rewelacyjnie smakuje podane z tacosami lub ryżem, posypane świeżą kolendrą
  • sprawdzi się też na cieście drożdżowym na pizzę, jako pizza bolognese

Zobacz ile można z niego zrobić dań! A teraz najlepsza część. Przygotowujesz sos w dużej ilości i mrozisz go w porcjach potrzebnych Ci do pozostałych przepisów. Sos bolognese to prosty dodatek do czasochłonnych dań, które dzięki jego wcześniejszemu zamrożeniu, ugotujesz w kilkanaście minut. Zrób go z moim przepisem!

Sos bolognese

Przygotowanie15 minuty
Gotowanie45 minuty
Czas całkowity1 godzina
Ilość2.5 kg

SKŁADNIKI

  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 4 ząbki
  • oregano suszone 2 łyżeczki
  • bazylia suszona 2 łyżeczki
  • sól 2 płaskie łyżeczki
  • mięso mielone wołowe 800 g
  • pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka
  • czerwone wino 100 ml
  • passata pomidorowa 2 butelki (1400 g)
  • cukier 2 łyżeczki

PRZYGOTOWANIE

  • Na oliwie z oliwek podduszam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte w dłoniach zioła i szczyptę soli.
  • Kiedy cebula jest już zeszklona dodaję mięso, pieprz i pozostałą sól. Smażę do momentu w którym mięso jest brązowe.
  • Następnie dolewam wino i redukuję płyn do momentu odparowania alkoholu.
  • Dodaję passatę pomidorową i cukier. Duszę wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 45 minut – do zgęstnienia sosu.
  • Sos boloński podaję z dowolnymi dodatkami lub po wystygnięciu mrożę.

WSKAZÓWKI

  • taką ilość sosu przygotowuję w żeliwnym garnku, jeśli robisz go mniej możesz zrobić go na patelni
  • zioła roztarte w dłoniach, przed wrzuceniem na patelnię mają dużo więcej zapachu i aromatu
  • sól dodana do cebuli pozwala jej zeszklić się, a nie spalić zbyt szybko
  • jeśli nie masz w domu, możesz pominąć wino, jednak bardzo dobrze wpływa na smak dania
  • uważaj na passaty pomidorowe – często w składzie mają cukier i sól, co trzeba wziąć pod uwagę przyprawiając danie
  • jeśli nie potrzebujesz tak dużej ilości sosu, możesz podzielić składniki na pół i przygotować go mniej, ja jednak polecam Ci zrobić go dużo na jeden raz, zamrozić połowę lub wykorzystać na następny dzień do innego przepisu – mniej bałaganu, mniej czasu w kuchni 🙂
  • sos mrożę w torebkach strunowych lub pojemnikach plastikowych

ZAMIENNIKI

  • cebula biała = szalotka
  • wołowina = mięso drobiowe, wieprzowina, jagnięcina
  • passata pomidorowa = pomidory pelati z puszki

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

100 g

Kalorie

111 kcal

Białko

6,4 g

Tłuszcze

7,2 g

Węglowodany

3,9 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments