Wyjątkowo aromatyczny, mięsno- pomidorowy sos boloński to baza wielu dań kuchni śródziemnomorskiej, angielskiej, ale też meksykańskiej. Jest łatwy w wykonaniu, można go mrozić i wykorzystać na mnóstwo sposobów.
Bolognese to sos na bazie pomidorów i cebuli, podsmażonych z ziołami razem z mięsem mielonym. Ja najczęściej przygotowuję go z wołowiną i zdecydowanie polecam ten wybór. Możesz użyć także mięsa z indyka, kurczaka, wieprzowiny, jednak czerwone mięso najbardziej tutaj pasuje. Moje danie zaczynam od podsmażenia na dobrej jakości oliwie, białej cebuli, wraz z czosnkiem i roztartymi w dłoniach ziołami – bazylią i oregano. Kiedy są już szkliste, a aromat rozchodzi się po całym domu, dodaję mięso. Podsmażam je na brązowo razem z solą i pieprzem. Następnie dodaję czerwone wino – to ważny składnik, który mocno podbija smak dania. Bez obaw – dzieci i kobiety w ciąży mogą spokojnie jeść ten sos – alkohol w trakcie smażenia odparowuje, pozostaje tylko zapach oraz kolor. Kiedy cały płyn już się zredukuję dodaje pomidory pelati. Zawsze do tego dania używam pomidorów z puszki, lub passaty z butelki. Więcej na temat przewagi przetworzonych pomidorów nad świeżymi pisałam w przepisie na zupę pomidorową. Ostatnio częściej do tego sosu wybieram passatę, ze względu na gładkość sosu po przygotowaniu, bez kawałków pomidorów. Pomidory kochają słodycz – koniecznie dodaj trochę cukru, a jeśli chcesz go uniknąć, wrzuć posiekane daktyle. I teraz ważny jest czas – tego nie można przyspieszyć 30 – 45 minut, duszenia na wolnym ogniu – jest potrzebne by wszystkie składniki sosu przeszły aromatem. Dopiero gdy sos jest gęsty, nabiera wyrazistości i odpowiedniego smaku.
Uwielbiam ten sos za jego prostotę i ogrom możliwości jego podania. Idealnie komponuje się z makaronami, ale nie tylko.
Sos bolognese wykorzystuję do:
- spaghetti, posypanego parmezanem
- nadziewania makaronowych muszelek, czy przekładania lasagne
- zapiekanych warzyw np. cukinii, papryk, pieczarek
- musaki – greckiej zapiekanki, z ziemniakami, grillowanym bakłażanem, beszamelem i grana padano
- Shepherd’s Pie – angielskiej zapiekanki pasterskiej – z puree ziemniaczanym , beszamelem i serem
- chilli con carne – meksykańskiego dania – wystarczy, że dodam czerwoną fasolę, kukurydzę z puszki, papryczkę chilli, kmin rzymski i danie zmienia się w coś zupełnie innego. Rewelacyjnie smakuje podane z tacosami lub ryżem, posypane świeżą kolendrą
- sprawdzi się też na cieście drożdżowym na pizzę, jako pizza bolognese
Zobacz ile można z niego zrobić dań! A teraz najlepsza część. Przygotowujesz sos w dużej ilości i mrozisz go w porcjach potrzebnych Ci do pozostałych przepisów. Sos bolognese to prosty dodatek do czasochłonnych dań, które dzięki jego wcześniejszemu zamrożeniu, ugotujesz w kilkanaście minut. Zrób go z moim przepisem!
Sos bolognese
SKŁADNIKI
- cebula 2 sztuki
- czosnek 4 ząbki
- oregano suszone 2 łyżeczki
- bazylia suszona 2 łyżeczki
- sól 2 płaskie łyżeczki
- mięso mielone wołowe 800 g
- pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka
- czerwone wino 100 ml
- passata pomidorowa 2 butelki (1400 g)
- cukier 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Na oliwie z oliwek podduszam pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarte w dłoniach zioła i szczyptę soli.
- Kiedy cebula jest już zeszklona dodaję mięso, pieprz i pozostałą sól. Smażę do momentu w którym mięso jest brązowe.
- Następnie dolewam wino i redukuję płyn do momentu odparowania alkoholu.
- Dodaję passatę pomidorową i cukier. Duszę wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając przez około 45 minut – do zgęstnienia sosu.
- Sos boloński podaję z dowolnymi dodatkami lub po wystygnięciu mrożę.
WSKAZÓWKI
- taką ilość sosu przygotowuję w żeliwnym garnku, jeśli robisz go mniej możesz zrobić go na patelni
- zioła roztarte w dłoniach, przed wrzuceniem na patelnię mają dużo więcej zapachu i aromatu
- sól dodana do cebuli pozwala jej zeszklić się, a nie spalić zbyt szybko
- jeśli nie masz w domu, możesz pominąć wino, jednak bardzo dobrze wpływa na smak dania
- uważaj na passaty pomidorowe – często w składzie mają cukier i sól, co trzeba wziąć pod uwagę przyprawiając danie
- jeśli nie potrzebujesz tak dużej ilości sosu, możesz podzielić składniki na pół i przygotować go mniej, ja jednak polecam Ci zrobić go dużo na jeden raz, zamrozić połowę lub wykorzystać na następny dzień do innego przepisu – mniej bałaganu, mniej czasu w kuchni 🙂
- sos mrożę w torebkach strunowych lub pojemnikach plastikowych
ZAMIENNIKI
- cebula biała = szalotka
- wołowina = mięso drobiowe, wieprzowina, jagnięcina
- passata pomidorowa = pomidory pelati z puszki
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
100 g
Kalorie
111 kcal
Białko
6,4 g
Tłuszcze
7,2 g
Węglowodany
3,9 g