Soczyste, pikantne, miodowe udka z kurczaka to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Klejącą, miodową glazurę, równoważy ostry smak papryczki chilli i czosnku. Udka to sposób na ekspresowy i wyśmienity obiad lub na spotkanie w gronie znajomych.
Smak tych udek chodził za mną od kilkunastu lat, kiedy po raz pierwszy spróbowałam ich w chińskiej knajpce. Próbowałam odtworzyć ich smak z pamięci, szukałam przepisów, które wydawało mi się zawierały dobre składniki, przetestowałam ich mnóstwo, ale dopiero jakiś czas temu udało mi się zrobić je tak by smakowały idealnie. Przepis okazał się banalnie prosty i zawiera składniki, które właściwie zawsze mam w domu. Aby maksymalnie skrócić przygotowywanie dania kupuję mięso z nóg z kurczaka bez kości i skóry. Bardzo polecam Ci to rozwiązanie. Ważna uwaga – nie wycinaj tłuszczu, który jest na udkach – to on odpowiada na soczystość i smak mięsa, jak powszechnie wiadomo tłuszcz jest jego nośnikiem.
Podstawą ostrego smaku jest pasta chilli – może być to dowolna pasta z ostrych papryczek np. sambal oelek lub gochujang. Taki przecier może bardzo długo stać w lodówce, warto mieć go w domu i zamiast kroić papryczek do różnych dań, dodawać łyżeczkę pasty by ułatwić i przyspieszyć sobie pracę w kuchni. Słodycz i lepkość udek uzyskuję dzięki karmelizacji miodu. Myślę, że brązowy cukier sprawdziłby się równie dobrze. Może Cię zaskoczyć ilość czosnku w przepisie, tak nie pomyliłam się – pięć ząbków czosnku – ale właśnie dzięki niemu smak kurczaka jest wyrazisty, intensywny i niepowtarzalny. Dodatkowo tak mocno doprawione mięso wpłynie pozytywnie na odporność. Dzięki ostrości przecieru z papryczek i słodkości miodu, czosnek nie zdominuje smaku dania, a tylko podkręci jego wyjątkowość. To naprawdę banalny przepis, który pokochasz. Spróbuj i podziel się opinią!
Słodko – ostre udka z kurczaka
SKŁADNIKI
- mięso z nóg kurczaka ( bez skóry i kości) 700 g
- pieprz świeżo mielony
- sól
- olej rzepakowy 2 łyżki
- czosnek 5 ząbków
- sos sojowy 1 łyżka
- ocet ryżowy 2 łyżki
- miód 3 łyżki
- pasta chilli (np. sambal oelek) 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
- Udka przyprawiam obficie solą i pieprzem z obu stron.
- Niewielką ilość oleju rozgrzewam na patelni. Smażę mięso mocno z obu stron na złoty kolor, około 5-6 minut z każdej strony.
- W miseczce mieszam dokładnie miód, ocet, pastę chilli i sos sojowy.
- Obieram czosnek i siekam go drobniutko lub przeciskam przez praskę. Na patelni robię miejsce i wrzucam czosnek, przesmażam go dosłownie chwileczkę, tak by się nie spalił, a lekko przyrumienił.
- Dolewam sos i mieszam wszystko, przykrywam pokrywką patelnię na 1- 2 minuty, tak by mięso w środku doszło.
- Po tym czasie ściągam pokrywkę i jeszcze chwilkę redukuję sos.
- Mięso podaję z ryżem, pieczonymi, zielonymi warzywami lub surówką w chińskim stylu.
WSKAZÓWKI
- nie usuwaj tłuszczu z udek kurczaka, dodaje on soczystości i smaku
- do słodko – ostrych udek świetnie pasuje surówka z kapusty i marchewki w stylu chińskim lub pieczone, zielone warzywa
- mięso podaję z ryżem basmati lub jaśminowym, świetnie będzie też smakować pokrojone i podane w pszennej picie lub tortilli ze świeżymi warzywami
- zapraszam Cię na INSTAGRAM, gdzie w rolkach znajdziesz filmik do tego przepisu
- przepis na surówkę w chińskim stylu także znajdziesz na IG
ZAMIENNIKI
- udka z kurczaka = mięso gulaszowe z indyka
- pasta chilli = sambal oelek, gochujang, harissa
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
315 kcal
Białko
32 g
Tłuszcze
15,5 g
Węglowodany
12 g
Bardzo fajny przepis- gorąco polecam
Bardzo dziękuję 🙂
Właśnie zrobiłam. Pachnie przepięknie!
Super, bardzo dziękuję za komentarz 🙂
Świetny przepis, dołączył do naszych dań robionych na szybko 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Czy te 8 min smażenia to nie za mało na dojście mięska w środku ?
Hej Edyta, mięsko smażymy z każdej strony po 5-6 minut plus 2 minutki z sosem 🙂 Wystarczy spokojnie na udka 🙂
Zrobiłam sobie do sałatki- niebo w gębie
Ogromnie mi miło czytać takie opinie o tych kurczaczkach 🙂