Prosta sałatka z rukolą i bakaliami

Ekspresowa, banalna sałatka, która właściwie wymaga jedynie wymieszania składników. Idealna na grilla, jako dodatek do kolacji, przekąska na imprezę
– musisz jej spróbować!

Smak tej sałatki poznałam na Cyprze. Co kolację, w naszym hotelu czekała na mnie na szwedzkim stole. I mimo, że sałatek było całe mnóstwo, codziennie wybierałam właśnie ją. Jest niesamowicie prosta, lekko ostra od rukoli, słodka dzięki bakaliom, kwaśna od żurawiny, chrupiąca dzięki orzechom, słona od parmezanu, a smak podbija oliwa z oliwek. Właściwie to tym opisem już podałam Ci na nią przepis – tam nie ma nic więcej, a smak jest obłędny! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, owoców morza, ryb, wspaniale smakuje z serami pleśniowymi, winogronami, oliwkami, czy jako przekąska do wina czerwonego i białego. Będzie pyszną przystawką do dań kuchni włoskiej, makaronów, pizzy i zapiekanek. To co – lecimy z przepisem?!

składniki
gotowa sałatka

Ekspresowa sałatka z rukolą i bakaliami

Przygotowanie5 minuty
Czas całkowity5 minuty
Ilość4 porcje

SKŁADNIKI

  • rukola 80 g
  • żurawina suszona 2 garście
  • morele suszone 1 garść
  • figi suszone 1 garść
  • orzechy pekan 1 garść
  • parmezan tarty 60 g
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

  • Umytą i osuszoną rukolę przekładam do miski.
  • Figi i morele kroję w paseczki.
  • Wszystkie składniki wrzucam do sałaty, posypuję parmezanem i mieszam. Zalewam oliwą z oliwek przed samym podaniem.

WSKAZÓWKI

  • polecam używać owoców suszonych częściowo uwodnionych. Bakalie te są miękkie i wilgotne – dzięki temu łatwiej się je i są smaczniejsze. Uwielbiam bakalie z firmy Alesto z Lidla
  • by sałatka nie oklapła, zalej ją oliwą przed samym podaniem na stół, lub podaj oliwę osobno, by każdy mógł skropić rukolę według uznania

ZAMIENNIKI

  • orzechy pekan = orzechy włoskie
  • parmezan = grana padano
bakalie alesto

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

325 kcal

Białko

7,5 g

Tłuszcze

15 g

Węglowodany

40 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
15 kwietnia 2023 08:47

Super przepis – powiedz Tylko czy rukolę warto umyć przed podaniem?