Ekspresowa, banalna sałatka, która właściwie wymaga jedynie wymieszania składników. Idealna na grilla, jako dodatek do kolacji, przekąska na imprezę
– musisz jej spróbować!
Smak tej sałatki poznałam na Cyprze. Co kolację, w naszym hotelu czekała na mnie na szwedzkim stole. I mimo, że sałatek było całe mnóstwo, codziennie wybierałam właśnie ją. Jest niesamowicie prosta, lekko ostra od rukoli, słodka dzięki bakaliom, kwaśna od żurawiny, chrupiąca dzięki orzechom, słona od parmezanu, a smak podbija oliwa z oliwek. Właściwie to tym opisem już podałam Ci na nią przepis – tam nie ma nic więcej, a smak jest obłędny! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa, owoców morza, ryb, wspaniale smakuje z serami pleśniowymi, winogronami, oliwkami, czy jako przekąska do wina czerwonego i białego. Będzie pyszną przystawką do dań kuchni włoskiej, makaronów, pizzy i zapiekanek. To co – lecimy z przepisem?!
Ekspresowa sałatka z rukolą i bakaliami
SKŁADNIKI
- rukola 80 g
- żurawina suszona 2 garście
- morele suszone 1 garść
- figi suszone 1 garść
- orzechy pekan 1 garść
- parmezan tarty 60 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
- Umytą i osuszoną rukolę przekładam do miski.
- Figi i morele kroję w paseczki.
- Wszystkie składniki wrzucam do sałaty, posypuję parmezanem i mieszam. Zalewam oliwą z oliwek przed samym podaniem.
WSKAZÓWKI
- polecam używać owoców suszonych częściowo uwodnionych. Bakalie te są miękkie i wilgotne – dzięki temu łatwiej się je i są smaczniejsze. Uwielbiam bakalie z firmy Alesto z Lidla
- by sałatka nie oklapła, zalej ją oliwą przed samym podaniem na stół, lub podaj oliwę osobno, by każdy mógł skropić rukolę według uznania
ZAMIENNIKI
- orzechy pekan = orzechy włoskie
- parmezan = grana padano
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
325 kcal
Białko
7,5 g
Tłuszcze
15 g
Węglowodany
40 g
Super przepis – powiedz Tylko czy rukolę warto umyć przed podaniem?
Hej, ja zazwyczaj kupuję już umytą, ale jeśli taka nie jest – tak trzeba ją umyć i osuszyć 🙂