Sałatka jarzynowa

Tradycyjna sałatka jarzynowa serwowana podczas Świąt Wielkanocnych. Sprawdzonych przepisów się nie zmienia, dlatego znajdziesz tu klasyczne składniki – liczą się proporcje i to one są w tej sałatce najważniejsze.

Sałatka jarzynowa to przepis znany w każdym polskim domu. Gotowane jarzyny, jajka, por, jabłko, groszek konserwowy i koniecznie kwaśne, kiszone ogórki. Podstawowy sos z majonezu i śmietany – i sałatka gotowa. Według mnie składnikiem bez której ta sałatka się nie uda, jest – jabłko i kiszony ogórek. Jabłko nadaje jednocześnie słodki i kwaśny smak, jedno duże będzie idealne do mojej ilości jarzyn. Ogórki, ważne by były jędrne i kwaśne, ja dodaję trzy średnie sztuki i myślę, że taka ilość sprawdza się bardzo dobrze. Jeśli proporcje składników będą nieodpowiednie sałatka będzie za słodka, albo za kwaśna, albo mdła. Dlatego tak ważna jest ich sprawdzona ilość, którą opisuję poniżej.

składniki na sałatkę
jarzyny i jajka ugotowane
posiekane składniki i sos
mieszanie sałatki

A teraz kilka prywatnych wskazówek kojarzących mi się z sałatką jarzynową. Warto by jarzyny były pokrojone dość drobno, wtedy smaki warzyw łatwiej się łączą. Kiedy mieszkałam z moją teściową, zawsze musiałam uważać by składniki były pokrojone bardzo drobniutko – inaczej sałatka była zła 😉 W rodzinie mojego męża dodatkowym składnikiem jest jeszcze kukurydza konserwowa, mi ten składnik nie pasuje tam do końca, dlatego w moim przepisie jej nie znajdziesz. Natomiast świetnym sposobem mojej teściowej jest przechowywanie sałatki. By postała dłużej w lodówce, mama nie miesza jej w całości z sosem. Trzyma suche składniki pokrojone w osobnej misce, a sos w drugiej. Łączy tylko tyle ile w tym momencie podaje na stół – świetnie się to sprawdza i Tobie też polecam ten sposób. Warzywa nie chłoną, wtedy tak mocno sosu, a po podaniu jest wilgotna i pyszna. Jeszcze jedną rzeczą, która zszokowała mnie po przeprowadzce do domu męża było to, że sałatka lądowała też na bożonarodzeniowym stole. U mnie w domu, sałatka jarzynowa to danie, zarezerwowane jedynie na Święta Wielkanocne. Pierwszy raz spotkałam się z tym by do gotowanych ziemniaczków i karpia podawać sałatkę jarzynową. Moje przyzwyczajenia z dzieciństwa robią swoje i kompletnie mi to nie pasuję, ale z tego co widzę w mediach społecznościowych wiele osób jada tą sałatkę również podczas zimowych świąt. Ja uwielbiam jeść sałatkę jarzynową na wielkanocne śniadanie, razem z pyszną, domową babką drożdżową i dobrej jakości wędliną oraz chrzanem. A Ty z jakiej okazji jadasz sałatkę jarzynową?

natka pietruszki

Sałatka jarzynowa

Przygotowanie20 minuty
Gotowanie30 minuty
Czas całkowity50 minuty
Ilość6 porcji

SKŁADNIKI

  • ziemniak 2 sztuki
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 1 sztuka
  • seler korzeń ¼ sztuki
  • jajko 2 sztuki
  • ogórek kiszony 3 sztuki
  • jabłko 1 sztuka
  • por 15 cm
  • groszek konserwowy ( odsączony) 130 g
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana kwaśna 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • pieprz świeżo mielony szczypta
  • natka pietruszki 1 garść

PRZYGOTOWANIE

  • Ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę obieram i gotuję 30 minut do miękkości. Odcedzam i odkładam do przestygnięcia.
  • W międzyczasie, w osobnym garnku gotuję jajka na twardo przez 10 minut. Po ugotowaniu przelewam zimną wodą i odkładam do ostygnięcia.
  • W małej miseczce mieszam składniki na sos.
  • Obieram ogórki kiszone i jabłka ze skórki. Kroję je w drobną kosteczkę.
  • Pora przekrawam wzdłuż na cztery części, a następnie kroję w drobne ćwierć plasterki.
  • Ostudzone jarzyny kroję w drobną kostkę, jajka również. Wszystkie składniki sałatki umieszczam w dużej misce i mieszam z sosem.
  • Dodaję posiekaną pietruszkę, mieszam i gotowe.

WSKAZÓWKI

  • posiekanego pora, możesz przelać na sitku wrzątkiem, aby był delikatny w smaku, ja lubię ostrość tego warzywa, więc tego nie robię
  • jarzyny i jajka możesz ugotować dzień wcześniej, by nie trzeba było czekać, aż przestygną
  • oczywiście składniki możesz podwoić, jeśli potrzebujesz większą ilość sałatki jarzynowej

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

147 kcal

Białko

4,5 g

Tłuszcze

7,7 g

Węglowodany

16 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments