Chrupiące, lekko słodkie placki z cukinią i marchewką podane z kremowym, aromatycznym sosem pieczarkowym. Świetne na wegetariański obiad.
Bardzo lubię placki warzywne. Kiedyś znałam tylko te z ziemniaków, które lubi pewnie każdy. Są oczywiście pyszne, ale dość tłuste i ciężkie, nie lubię też trzeć ziemniaków, więc robię je stosunkowo rzadko. Natomiast te placki robi się szybko i są bogate w wartości odżywcze. Zawierają kaszę gryczaną, która ma prozdrowotne właściwości, ale dodatkowo zapewnia chrupkość plackom. Marchewka i cukinia nadają słodkości. Sos grzybowy idealnie komponuje się z placuszkami. Podczas smażenia grzybów nigdy ich nie solę. Sól wyciąga wodę z grzybów przez co pieczarki zamiast smażyć na złoto, zaczynają się dusić – robią się szare i kapciowate. Staram się też rzadko je mieszać, dzięki temu mają możliwość pięknie się przypiec.
Polecam kupować kaszę w nie porcjowanych opakowaniach. Torebki foliowe po 100 g nie są dobre dla zdrowia. Jeśli już takie zdarza mi się kupić, zawsze wysypuję zawartość na sitko i płukam dokładnie kaszę pod bieżącą wodą, nigdy nie gotuję w tej folii. Placki to świetne danie na pozbycie się resztek z lodówki. Myślę, że można spróbować z pietruszką, selerem, grzybami, batatami, brokułem czy kalafiorem. Do placków możesz dodać do środka przeróżne zioła np. szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. Kombinacji jest mnóstwo. A może by tak zetrzeć do środka końcówkę sera żółtego? Następnym razem na pewno to wypróbuję!
Placki warzywne są świetnym pomysłem na wegetariański obiad. Nie ukrywam, że w moim domu często jemy mięso, ale staram się coraz częściej szukać wege przepisów, które pozwolą mi ograniczyć jego spożywanie. Ten przepis lubię bardzo i często jest na naszym stole.
Placki warzywne z sosem pieczarkowym
SKŁADNIKI
- cukinia 1 mała sztuka ( 350 g)
- marchew 1 sztuka ( 80 g)
- kasza gryczana niepalona 100 g
- jajko 2 sztuki
- mąka pszenna lub bezglutenowa ½ szklanki ( 90g)
- czosnek 1 ząbek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy ( do smażenia)
- koperek ( do dekoracji)
Sos pieczarkowy
- masło 1 łyżka
- pieczarki (najlepiej brązowe) 250 g
- cebula 1 sztuka
- śmietana 4 łyżki
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka pietruszki 1 garść
PRZYGOTOWANIE
- Zagotowuję osoloną wodę w garnku. Na sitku przepłukuję kaszę pod bieżącą wodą. Wrzucam do gotującej się wody. Gotuję 10 minut.
- W międzyczasie ścieram obraną cukinię i marchewkę na dużych oczkach tarki do miski. Solę ½ łyżeczki, mieszam i odstawiam na bok.
- Obieram i kroję cebulę w kostkę. Pieczarki oczyszczam z zabrudzeń ( nie obieram), kroję w plasterki.
- Ugotowaną kaszę odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję sos pieczarkowy.
- Na średniej wielkości patelni rozpuszczam masło i wrzucam cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucam pieczarki i podsmażam na złoto ( nie solę, by nie zaczęły się dusić).
- Kiedy są już gotowe przyprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietanę, mieszam i podgrzewam chwileczkę. Wsypuję posiekaną pietruszkę i odstawiam sos na bok.
- Na dużej patelni rozgrzewam powoli olej (min 0,5 cm głębokości).
- Posolone warzywa dokładnie odsączam z wody (wodę wylewam) i przekładam miski. Mieszam dokładnie z jajkami, mąką, kaszą gryczaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
- Na rozgrzany olej wykładam po jednej łyżce masy i spłaszczam formując placek. Smażę partiami na złoty kolor. W trakcie smażenia reguluję ogień, najlepiej smażyć na średniej mocy.
- Usmażone placki odkładam na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę by usunąć nadmiar tłuszczu.
- Placki podaję ciepłe polane podgrzanym sosem grzybowym i posypane koperkiem.
WSKAZÓWKI
- warzywa możesz zmieniać na dowolne, które akurat masz pod ręką (oczywiście zmieni to ich smak)
- polecam pieczarki brązowe, mają dużo więcej smaku, aromatu i zapachu
- nie sól grzybów podczas smażenia, powinny się zezłocić, a nie dusić
- grzyby mieszaj podczas smażenia jak najrzadziej, by miały możliwość się opiec
- ze względów zdrowotnych najlepiej kupować kaszę nie porcjowaną w torebkach
- jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową możesz wymienić mąkę ryżową lub kukurydzianą
- placki świetnie smakują też na zimno, idealnie nadają się na wycieczkę, piknik, do śniadaniówki, czy pracy
ZAMIENNIKI
- cukinia, marchewka = np. batat, pietruszka, seler, pieczarki, brokuły, kalafior, kalarepa
- kasza gryczana = quinoa, kasza jaglana
- mąka pszenna = mąka kukurydziana, mąka orkiszowa, mąka ryżowa
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja ( 7 placków, połowa sosu)
Kalorie
463 kcal
Białko
17,5 g
Tłuszcze
33 g
Węglowodany
30 g