Placki warzywne z sosem pieczarkowym

Chrupiące, lekko słodkie placki z cukinią i marchewką podane z kremowym, aromatycznym sosem pieczarkowym. Świetne na wegetariański obiad.

Bardzo lubię placki warzywne. Kiedyś znałam tylko te z ziemniaków, które lubi pewnie każdy. Są oczywiście pyszne, ale dość tłuste i ciężkie, nie lubię też trzeć ziemniaków, więc robię je stosunkowo rzadko. Natomiast te placki robi się szybko i są bogate w wartości odżywcze. Zawierają kaszę gryczaną, która ma prozdrowotne właściwości, ale dodatkowo zapewnia chrupkość plackom. Marchewka i cukinia nadają słodkości. Sos grzybowy idealnie komponuje się z placuszkami. Podczas smażenia grzybów nigdy ich nie solę. Sól wyciąga wodę z grzybów przez co pieczarki zamiast smażyć na złoto, zaczynają się dusić –  robią się szare i kapciowate. Staram się też rzadko je mieszać, dzięki temu mają możliwość pięknie się przypiec.

składniki
tarte warzywa

grzyby i cebula
podsmażone grzyby
sos grzybowy

Polecam kupować kaszę w nie porcjowanych opakowaniach. Torebki foliowe po 100 g nie są dobre dla zdrowia. Jeśli już takie zdarza mi się kupić, zawsze wysypuję zawartość na sitko i płukam dokładnie kaszę pod bieżącą wodą, nigdy nie gotuję w tej folii. Placki to świetne danie na pozbycie się resztek z lodówki. Myślę, że można spróbować z pietruszką, selerem, grzybami, batatami, brokułem czy kalafiorem. Do placków możesz dodać do środka przeróżne zioła np. szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. Kombinacji jest mnóstwo. A może by tak zetrzeć do środka końcówkę sera żółtego? Następnym razem na pewno to wypróbuję!

kasza gryczana

składniki placki
mieszanie masy

Placki warzywne są świetnym pomysłem na wegetariański obiad. Nie ukrywam, że w moim domu często jemy mięso, ale staram się coraz częściej szukać wege przepisów, które pozwolą mi ograniczyć jego spożywanie. Ten przepis lubię bardzo i często jest na naszym stole.

usmażone placki
placki z sosem pieczarkowym

Placki warzywne z sosem pieczarkowym

Przygotowanie15 minuty
Smażenie15 minuty
Czas całkowity30 minuty
Ilość2 porcje

SKŁADNIKI

  • cukinia 1 mała sztuka ( 350 g)
  • marchew 1 sztuka ( 80 g)
  • kasza gryczana niepalona 100 g
  • jajko 2 sztuki
  • mąka pszenna lub bezglutenowa ½ szklanki ( 90g)
  • czosnek 1 ząbek
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy ( do smażenia)
  • koperek ( do dekoracji)

Sos pieczarkowy

  • masło 1 łyżka
  • pieczarki (najlepiej brązowe) 250 g
  • cebula 1 sztuka
  • śmietana 4 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki 1 garść

PRZYGOTOWANIE

  • Zagotowuję osoloną wodę w garnku. Na sitku przepłukuję kaszę pod bieżącą wodą. Wrzucam do gotującej się wody. Gotuję 10 minut.
  • W międzyczasie ścieram obraną cukinię i marchewkę na dużych oczkach tarki do miski. Solę ½ łyżeczki, mieszam i odstawiam na bok.
  • Obieram i kroję cebulę w kostkę. Pieczarki oczyszczam z zabrudzeń ( nie obieram), kroję w plasterki.
  • Ugotowaną kaszę odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowuję sos pieczarkowy.
  • Na średniej wielkości patelni rozpuszczam masło i wrzucam cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucam pieczarki i podsmażam na złoto ( nie solę, by nie zaczęły się dusić).
  • Kiedy są już gotowe przyprawiam solą i pieprzem, dodaję śmietanę, mieszam i podgrzewam chwileczkę. Wsypuję posiekaną pietruszkę i odstawiam sos na bok.
  • Na dużej patelni rozgrzewam powoli olej (min 0,5 cm głębokości).
  • Posolone warzywa dokładnie odsączam z wody (wodę wylewam) i przekładam miski. Mieszam dokładnie z jajkami, mąką, kaszą gryczaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Na rozgrzany olej wykładam po jednej łyżce masy i spłaszczam formując placek. Smażę partiami na złoty kolor. W trakcie smażenia reguluję ogień, najlepiej smażyć na średniej mocy.
  • Usmażone placki odkładam na ręcznik papierowy lub bawełnianą ściereczkę by usunąć nadmiar tłuszczu.
  • Placki podaję ciepłe polane podgrzanym sosem grzybowym i posypane koperkiem.

WSKAZÓWKI

  • warzywa możesz zmieniać na dowolne, które akurat masz pod ręką (oczywiście zmieni to ich smak)
  • polecam pieczarki brązowe, mają dużo więcej smaku, aromatu i zapachu
  • nie sól grzybów podczas smażenia, powinny się zezłocić, a nie dusić
  • grzyby mieszaj podczas smażenia jak najrzadziej, by miały możliwość się opiec
  • ze względów zdrowotnych najlepiej kupować kaszę nie porcjowaną w torebkach
  • jeśli chcesz zrobić wersję bezglutenową możesz wymienić mąkę ryżową lub kukurydzianą
  • placki świetnie smakują też na zimno, idealnie nadają się na wycieczkę, piknik, do śniadaniówki, czy pracy

ZAMIENNIKI

  • cukinia, marchewka = np. batat, pietruszka, seler, pieczarki, brokuły, kalafior, kalarepa
  • kasza gryczana = quinoa, kasza jaglana
  • mąka pszenna = mąka kukurydziana, mąka orkiszowa, mąka ryżowa

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja ( 7 placków, połowa sosu)

Kalorie

463 kcal

Białko

17,5 g

Tłuszcze

33 g

Węglowodany

30 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments