Najprostsza, słodka przekąska, z dosłownie trzech składników. Andruty z nadzieniem to słodycz naszego dzieciństwa, przypomnij sobie ten smak!
Piszinger to chrupiące wafle przełożone słodkim kremem. Lubię je robić szczególnie na weekend, kiedy jeździmy na wycieczki rowerowe. To świetna przekąska na spacery, do szkolnej śniadaniówki, czy do pracy. Ten przepis jest banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Moim ulubionym smakiem jest piszinger kajmakowy i taki robię najczęściej. Dzisiaj, na prośbę moich chłopaków, dodałam trochę kakao. Składniki na andruty możesz zawsze trzymać na czarną godzinę w domu. Wafle i masa krówkowa mogą czekać w kuchennej szafce, a masło zazwyczaj każda z nas ma w domu. Zobacz jak prosto to zrobić.
Piszinger
SKŁADNIKI
- masło (miękkie) ½ kostki
- masa kajmakowa 1 puszka
- kakao (opcjonalnie) 4 łyżki
- andruty ( 7 wafli) 1 opakowanie
PRZYGOTOWANIE
- Miękkie masło ucieram na puszystą masę.
- Dodaję po jednej dużej łyżce kajmaku i miksuję do połączenia. Robię tak do końca puszki i uzyskania puchatej konsystencji.
- W wersji czekoladowej na koniec dodaję kakao – najpierw 2 łyżki, mieszam, a następnie miksuję. Potem kolejne 2 łyżki, mieszam i miksuję na najwyższych obrotach do momentu, kiedy masa będzie delikatna i puszysta.
- Na dużej desce kładę pierwszy andrut i smaruję masą – 1 duża łyżka z kopką na każdy wafel. Przykrywam kolejnym i czynność powtarzam do skończenia składników.
- Piszinger przykrywam ściereczką. Obciążam go dużymi, ciężkimi książkami i odkładam na noc do zmięknięcia.
- Następnego dnia kroję ostrym nożem na dowolne kawałki.
WSKAZÓWKI
- jeśli masz w domu wafle i duży słoik Nutelli, możesz przygotować wersję z tym kakaowo- orzechowym kremem
- jeśli lubisz chrupiące piszingery, możesz pokroić wafle chwilę po przełożeniu i nie czekać do następnego dnia – ja wolę miękkie 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 kawałek
Kalorie
159 kcal
Białko
3 g
Tłuszcze
6,5 g
Węglowodany
22 g