Banalnie prosta, szybka w przygotowaniu, uniwersalna pasta z tuńczyka. Możesz posmarować nią kanapki, tosty, bajgle, wymieszać z makaronem, zapiec w na pizzy. Świetnie nadaje się jako meal prep, który daje Ci mnóstwo możliwości! W 5 minut masz bazę do kilku posiłków.
Zobacz jak ja podaję tą pyszną pastę.
Uwielbiam tą pastę za jej smak, prostotę i to, że daje mi tyle opcji w kuchni. Dosłownie cztery składniki, 5 minut na przygotowanie – chyba nawet mniej niż 5 minut i gotowe. Smak tej pasty poznałam mieszkając w Irlandii. Pewnego dnia mój Mąż przygotował ją dla mnie, a poznał przepis na nią w pracy. W hotelu w którym wtedy pracował podawano ją do porannych bułeczek na śniadanie. Tak bardzo mi zasmakowała, że jest w naszym domu od 14 lat. Każdy w naszym domu ją uwielbia.
Świetnie nadaje się:
- na kanapki do szkolnej śniadaniówki, dorzucam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych i zdrowe drugie śniadanie dla dziecka gotowe. To też super posiłek dla małych dzieci – nie ma obaw o ości.
- na tosty – bardzo często podaję pastę na kolację jako tosty z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno – to moja ulubiona wersja. Chrupiące, złote kanapki z ciągnącym się serem żółtym – uwielbiam!
- na sałatkę – coraz częściej wykorzystuję ją do sałatki makaronowej na zimno – super sprawdzi się w lunchboxie w pracy. Wystarczy, że wymieszasz pastę z dowolnym, ugotowanym makaronem np. penne lub kokardki, dorzucisz rukolę lub roszponkę i pyszny, pożywny posiłek masz gotowy.
- na pizzy – pizza al tonno – pastę rozrzucam na cieście drożdżowym polanym sosem pomidorowym, posypuję mozzarellą i zapiekam w wysokiej temperaturze
- na pastę jajeczną – często mieszam pastę z ugotowanymi na twardo jajkami startymi na dużych oczkach tarki, posypuję posiekanym szczypiorkiem – wychodzi pyszna i prosta pasta jajeczna
Tej pasty zawsze robię dużo i nigdy nam się nie znudziła. Pastę przechowuję w lodówce od 2 do 4 dni, zazwyczaj schodzi cała następnego dnia po przygotowaniu. Ważna sprawa – zwróć uwagę na jakość tuńczyka. Jeszcze parę lat temu kupowałam tuńczyka w puszkach. Niestety w pewnym momencie mój sprawdzony tuńczyk przestał przypominać rybę, a raczej pasztet. Przestałam go kupować, szukałam innego, ale wszystkie tuńczyki na, które trafiałam były fatalne. Mimo, że kupowałam “tuńczyka w kawałkach” , kawałki były tylko w nazwie. Nie przypominało to ryby, a raczej jakieś wiórki, które zostały im z porcjowania tuńczyka, zapach był nieprzyjemny. Jakiś czas temu na półkach w Lidlu pojawił się tuńczyk w słoikach i od tej pory kupuję tylko jego. Jest droższy, ale jakość jest o niebo lepsza. Widać dokładnie fileciki ryby, zapach jest przyjemny, morski. Ja kupuję akurat w oliwie z oliwek. Można też spotkać w sklepach tuńczyka w zalewie. To co przechodzimy do przepisu?
Pasta z tuńczyka
SKŁADNIKI
- tuńczyk (w oliwie lub w zalewie) 280 g (2 słoiki)
- cebula czerwona 1 sztuka
- kukurydza konserwowa 165 g (1 mała puszka)
- majonez 2-3 łyżki
- sól
- pieprz świeżo mielony
- szczypiorek posiekany (opcjonalnie) 1 garść
PRZYGOTOWANIE
- Tuńczyka i kukurydzę odsączam, wrzucam do miski.
- Cebulę obieram i siekam drobniutko. Dorzucam do miski.
- Dodaję majonez i przyprawy, ewentualnie szczypiorek. Solę delikatnie, ponieważ tuńczyk i majonez są już słone.
- Wszystko ostrożnie mieszam, by zachować kawałki tuńczyka.
WSKAZÓWKI
- zwróć uwagę na jakość tuńczyka, najlepszy jest w kawałkach, w słoiku
- by zrobić sałatkę makaronową z pastą z tuńczyka, wystarczy, że wymieszasz pastę z ulubionym, ugotowanym makaronem, dorzucisz garść rukoli lub roszponki i gotowe!
- pastę możesz podać na kanapkach, bajglach, tortillach, tostach
- pastę możesz wymieszać z ugotowanymi na twardo jajkami startymi na tarce o dużych oczkach – pasta jajeczna gotowa
- jeśli chcesz przygotować pizza al tonno, na ciasto i sos pomidorowy, wyłóż miejscami pastę z tuńczyka, pokrusz mozzarellę i zapiecz w piecu
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 łyżka
Kalorie
80 kcal
Białko
4,3 g
Tłuszcze
6,2 g
Węglowodany
2,1 g
Tuńczyk + kukurydza + majonez 🍞 uwielbiam ten smak!
Prawda? Też uwielbiam, bardzo często robię tą pastę 😉