Pasta z tuńczyka

Banalnie prosta, szybka w przygotowaniu, uniwersalna pasta z tuńczyka. Możesz posmarować nią kanapki, tosty, bajgle, wymieszać z makaronem, zapiec w na pizzy. Świetnie nadaje się jako meal prep, który daje Ci mnóstwo możliwości! W 5 minut masz bazę do kilku posiłków.
Zobacz jak ja podaję tą pyszną pastę.

Uwielbiam tą pastę za jej smak, prostotę i to, że daje mi tyle opcji w kuchni. Dosłownie cztery składniki, 5 minut na przygotowanie  – chyba nawet mniej niż 5 minut i gotowe. Smak tej pasty poznałam mieszkając w Irlandii. Pewnego dnia mój Mąż przygotował ją dla mnie, a poznał przepis na nią w  pracy. W hotelu w którym wtedy pracował podawano ją do porannych bułeczek na śniadanie. Tak bardzo mi zasmakowała, że jest w naszym domu od 14 lat. Każdy w naszym domu ją uwielbia.

bajgel z pastą z tuńczyka

Świetnie nadaje się:

  • na kanapki do szkolnej śniadaniówki, dorzucam jeszcze kilka pomidorków koktajlowych i zdrowe drugie śniadanie dla dziecka gotowe. To też super posiłek dla małych dzieci – nie ma obaw o ości. 
  • na tosty – bardzo często podaję pastę na kolację jako tosty z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno – to moja ulubiona wersja. Chrupiące, złote kanapki z ciągnącym się serem żółtym – uwielbiam! 
  • na sałatkę – coraz częściej wykorzystuję ją do sałatki makaronowej na zimno – super sprawdzi się w lunchboxie w pracy. Wystarczy, że wymieszasz pastę z dowolnym, ugotowanym makaronem np. penne lub kokardki, dorzucisz rukolę lub roszponkę i pyszny, pożywny posiłek masz gotowy. 
  • na pizzy – pizza al tonno – pastę rozrzucam na cieście drożdżowym polanym sosem pomidorowym, posypuję mozzarellą i zapiekam w wysokiej temperaturze
  • na pastę jajeczną  – często mieszam pastę z ugotowanymi na twardo jajkami startymi na dużych oczkach tarki, posypuję posiekanym szczypiorkiem – wychodzi pyszna i prosta pasta jajeczna
tosty z tuńczykiem

Tej pasty zawsze robię dużo i nigdy nam się nie znudziła. Pastę przechowuję w lodówce od 2 do 4 dni, zazwyczaj schodzi cała następnego dnia po przygotowaniu. Ważna sprawa – zwróć uwagę na jakość tuńczyka. Jeszcze parę lat temu kupowałam tuńczyka w puszkach. Niestety w pewnym momencie mój sprawdzony tuńczyk przestał przypominać rybę, a raczej pasztet. Przestałam go kupować, szukałam innego, ale wszystkie tuńczyki na, które trafiałam były fatalne. Mimo, że kupowałam “tuńczyka w kawałkach” , kawałki były tylko w nazwie. Nie przypominało to ryby, a raczej jakieś wiórki, które zostały im z porcjowania tuńczyka, zapach był nieprzyjemny. Jakiś czas temu na półkach w Lidlu pojawił się tuńczyk w słoikach i od tej pory kupuję tylko jego. Jest droższy, ale jakość jest o niebo lepsza. Widać dokładnie fileciki ryby, zapach jest przyjemny, morski. Ja kupuję akurat w oliwie z oliwek. Można też spotkać w sklepach tuńczyka w zalewie. To co przechodzimy do przepisu?

makaron z tuńczykiem
5/5 (1 ocena)

Pasta z tuńczyka

Przygotowanie5 minuty
Gotowanie0 minuty
Czas całkowity5 minuty
Ilość15 łyżek

SKŁADNIKI

  • tuńczyk (w oliwie lub w zalewie) 280 g (2 słoiki)
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • kukurydza konserwowa 165 g (1 mała puszka)
  • majonez 2-3 łyżki
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypiorek posiekany (opcjonalnie) 1 garść

PRZYGOTOWANIE

  • Tuńczyka i kukurydzę odsączam, wrzucam do miski.
  • Cebulę obieram i siekam drobniutko. Dorzucam do miski.
  • Dodaję majonez i przyprawy, ewentualnie szczypiorek. Solę delikatnie, ponieważ tuńczyk i majonez są już słone.
  • Wszystko ostrożnie mieszam, by zachować kawałki tuńczyka.

WSKAZÓWKI

  • zwróć uwagę na jakość tuńczyka, najlepszy jest w kawałkach, w słoiku
  • by zrobić sałatkę makaronową z pastą z tuńczyka, wystarczy, że wymieszasz pastę z ulubionym, ugotowanym makaronem, dorzucisz garść rukoli lub roszponki i gotowe!
  • pastę możesz podać na kanapkach, bajglach, tortillach, tostach
  • pastę możesz wymieszać z ugotowanymi na twardo jajkami startymi na tarce o dużych oczkach – pasta jajeczna gotowa
  • jeśli chcesz przygotować pizza al tonno, na ciasto i sos pomidorowy, wyłóż miejscami pastę z tuńczyka, pokrusz mozzarellę i zapiecz w piecu

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 łyżka

Kalorie

80 kcal

Białko

4,3 g

Tłuszcze

6,2 g

Węglowodany

2,1 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Anka
9 lipca 2022 22:42

5 gwiazdek
Tuńczyk + kukurydza + majonez 🍞 uwielbiam ten smak!