Kremowy, słodko – kwaśny sos porowy i rozpływające się w ustach mięso ryby. To przepis na łososia, który pokochasz. jest banalnie prosty, szybki i wyśmienity.
Łosoś jest chyba najczęściej jedzoną rybą w Polsce, a na pewno u mnie w domu 😉 Jest z nami co roku w Wigilię Bożego Narodzenia – wtedy podaję go w śmietankowym sosie pieczarkowym z zieloną pietruszką – a także podczas codziennego, zwykłego obiadu, śniadania, czy kolacji. Jest świetny do pieczenia, smażenia, gotowania na parze, w wersji wędzonej na zimno i gorąco. Swoją popularność zawdzięcza różowej barwie i smakowi, jest rybą tłustą i delikatną, ale też tym, że ma na tyle duże ości by łatwo było je wszystkie dostrzec i pozbyć.
Od jakiegoś czasu wybieram w Lidlu łososia pacyficznego – to dzika odmiana łososia, żyjąca w Morzu Arktycznym i Oceanie Spokojnym. Łosoś pacyficzny jest zdecydowanie mniej tłusty, ma charakterystyczny czerwony kolor. Ten najbardziej rozpowszechniony atlantycki, hodowlany jest pomarańczowy, a zawdzięcza to dodawanym do karm barwnikom.
Dla porównania pokażę Ci wartości odżywcze obu ryb w 100 gramach:
Łosoś pacyficzny 130 kcal 23 g białka 4 g tłuszczu
Łosoś atlantycki 185 kcal 21 g białka 11g tłuszczu
Spróbuj i poczuj różnicę w smaku. Oczywiście do przepisu możesz użyć dowolnego łososia, a nawet dowolnej ryby, ale zwróć wtedy uwagę na czas jej duszenia. Tłusta lub gruba ryba będzie wymagała więcej czasu na patelni.
Sos porowy, który zrobiłam pasuje świetnie także do dorsza, pstrąga czy sandacza – to świetna baza by podkreślić smak ryby. Sos jest lekko słodki od duszonego pora, kwaśny od śmietany i cytrynowy przez dodanie do niego odrobiny gałki muszkatołowej. Rybę możesz podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, świeżym chlebem, kluseczkami, czy ryżem jaśminowym. Ja podałam go z frytkami, które w trakcie duszenia ryby piekły się w piekarniku. Do ryby podałam szybką sałatkę z papryki, ogórka, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, mieszanki sałat i greckiej fety, całość oblałam sosem winegret, oregano i pieprzem różowym, który uwielbiam i świetnie pasuje do słonych serów. Cały obiad zrobiłam w 25 minut. Przejdźmy do przepisu na łososia w sosie porowym, znajdziesz go poniżej.
Łosoś w sosie porowym
SKŁADNIKI
- łosoś pacyficzny (filet ze skórą) 600 g
- sól, pieprz do przyprawienia ryby
- masło 1 łyżka
- por 1 średnia sztuka
- woda ½ szklanki
- kwaśna śmietana 2 łyżki
- sól 1 łyżeczka
- pieprz świeżo mielony ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa szczypta
PRZYGOTOWANIE
- Filety z łososia pozbawiam skóry i ości, porcjuję dowolnie. Przyprawiam lekko solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozpuszczam masło.
- Pora myję i kroję wzdłuż na cztery, następnie siekam na ćwierćplasterki.
- Wrzucam go na patelnię, solę, pieprzę, doprawiam gałką muszkatołową i przesmażam chwileczkę. Dolewam wodę i duszę do miękkości – około 8 minut.
- Na patelnię dodaję śmietanę i szybko mieszam, do momentu w którym całkiem się rozpuści.
- Na sos kładę kawałki ryby i przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień i duszę 3 minuty. Następnie przekładam rybę na drugą stronę i duszę jeszcze 2 minuty ( w przypadku łososia atlantyckiego wydłużam czas do 8 minut łącznie).
- Podaję bezpośrednio po przygotowaniu z dowolnymi dodatkami.
WSKAZÓWKI
- jeśli używasz tłustej i grubej ryby np. łososia atlantyckiego, dorsza wydłuż duszenie ryby do 8 minut. Jeśli chudej i wąskiej np. pstrąga, czy sandacza skróć odrobinę.
- do sosu możesz użyć słodkiej śmietanki 30 %, jednak smak dania zmieni się na delikatniejszy, bardziej słodkawy
- najprostszy sos winegret do sałatki to połączenie oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu, ewentualnie z odrobiną ostrej musztardy
ZAMIENNIKI
łosoś pacyficzny = łosoś atlantycki, dorsz, pstrąg, sandacz
kwaśna śmietana = słodka śmietanka
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
403 kcal
Białko
28,5 g
Tłuszcze
32 g
Węglowodany
0,5 g