Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Puszyste, biszkoptowe ciasto marchewkowe z najlepszą i najprostszą na świecie masą śmietankową. Jestem pewna, że to ciasto będzie częstym deserem w Twoim domu.

Ciasto marchewkowe to coś co jedni lubią, a inni nie rozumieją, albo jeszcze nie jedli mojego ciasta marchewkowego 😉 No bo jak to ciasto z warzywa? A no tak, że marchewka to idealna, wilgotna baza do ciast, która zapewnia świetną konsystencję, ale i słodycz. Do biszkoptu dodaję jeszcze sekretny składnik, który sprawia, że jest on puszysty i wilgotny jednocześnie. Właściwie to powinnam chyba zacząć od tego, że to najprostsze ciasto jakie znam. Nie potrzebujesz żadnych mikserów, blenderów, czy robotów kuchennych. Wystarczą dwie miski, tarka i łyżka. Jest to tak zwane ciasto na suche i mokre składniki. Wykonanie jest banalnie proste, chyba najtrudniejszą częścią jest starcie marchewki. Potem wystarczy połączyć w jednej misce suche składniki, a w drugiej “mokre”. Następnie trzeba połączyć obie zawartości, wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem (zwróć uwagę na wskazówki jak łatwo to zrobić, lub spójrz na zdjęcie) i wsunąć do pieca. Ciasto jest gotowe.

kubuś
starta marchew
mokre składniki
bakalie
składniki suche
mieszanie składników
foremka
surowe ciasto
upieczone ciasto

Na tym można by zakończyć, ale całą robotę w tym przepisie robi krem śmietankowy, z dosłownie trzech składników. Masło, cukier, serek – to nie może być prostsze. Kremowa, słodka, lekko kwaskowa masa – trochę jakby była cytrynowa – idealnie komponuje się z ciastem. Dzięki połączeniu marchewkowego biszkoptu i białego kremu, ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. To idealna pozycja, na deser do popołudniowej kawy, ale też na rodzinną imprezę, czy nawet jako tort urodzinowy. Zapraszam po przepis!

ucieranie kremu
składanie ciasta
dekoracje
złożone ciasto
kawałek ciasta

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Przygotowanie15 minuty
Pieczenie30 minuty
Czas całkowity1 godzina 30 minuty
Ilość12 kawałków

SKŁADNIKI

na foremkę 25×35 cm

  • marchew ( 400 g) 4 średnie sztuki
  • jajka 4 szt
  • cukier trzcinowy ( 200 g) 1 szklanka
  • kubuś mus jabłkowo- bananowy (100 ml) 1 opakowanie
  • olej rzepakowy ( 180 ml) ¾ szklanka
  • żurawina suszona 1 garść
  • orzechy pekan 1 garść
  • ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
  • mąki tortowej ( 250 g) 1,5 szklanka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona płaska 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir ½ łyżeczki
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • sól szczypta

KREM ŚMIETANKOWY

  • serek Philadelfia ( 250 g) 2 opakowania
  • masło miękkie ( 150 g) ¾ kostki
  • cukier puder (150 g) 6 łyżek
  • ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie) 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

  • Rozgrzewam piekarnik do 160°C termoobieg.
  • Do średniej wielkości miski ścieram, na dużych oczkach, obraną marchewkę. Wbijam do niej jajka, cukier, mus, olej, ekstrakt waniliowy i bakalie. Mieszam dokładnie.
  • W drugiej, większej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Mieszam.
  • Do masy suchej wlewam mokrą i mieszam bardzo dokładnie.
  • Dno foremki wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję miękkim masłem. Na tak przygotowaną formę wylewam surowe ciasto.
  • Piekę 30 minut, na najniższej półce piekarnika. Po upieczeniu uchylam drzwiczki na 10 minut, a dopiero potem wyciągam całkiem z piekarnika i studzę w formie.
  • Po całkowitym wystudzeniu ciasta ucieram krem. Mikserem na najwyższych obrotach napowietrzam serek śmietankowy. Potem dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę. Ponownie ucieram do momentu, kiedy masa będzie gładka i puszysta około 3 minuty. Na koniec dodaję cukier puder i miksuję do połączenia.
  • Upieczone ciasto przekrawam na dwie, równe części, dzięki temu uzyskuję dwa blaty. Jeden z nich smaruję połową masy. Nakładam na niego drugi blat i ponownie smaruję górę ciasta, drugą częścią kremu.
  • Ciasto dekoruję orzechami lub marcepanowymi ozdobami.
  • Gotowe ciasto wkładam na 15 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Kroję na kawałki i podaję.

WSKAZÓWKI

  • do ciasta użyłam musu jabłkowo- bananowego w tubce – “Kubuś” – dla dzieci. Możesz użyć domowego puree jabłkowego lub kupić inny mus jabłkowy. Ja wybrałam najprostszą opcję.
  • nie zapomnij wyłożyć foremki papierem do pieczenia, by łatwiej było wyciągnąć ciasto po upieczeniu. Najlepiej wytnij papier na szerokość foremki, a dłuższe brzegi pozostaw wystające z formy.
  • brzegi foremki wysmaruj miękkim masłem, za pomocą resztek papieru do pieczenia
  • jeśli chcesz przygotować z tego przepisu tort, wlej połowę surowej masy biszkoptowo- marchewkowej na okrągłą, małą tortownicę. Upiecz, a następnie upiecz drugą część. Dzięki temu uzyskasz dwa blaty ciasta. Ciasto przełóż kremem i udekoruj według upodobań
  • jeśli nie posiadasz miksera krem możesz utrzeć za pomocą sztywnej trzepaczki lub w makutrze
  • kremem możesz też posmarować boki ciasta, dzięki temu ciasto będzie całe białe
  • jeśli chcesz by masa była mniej płynna i łatwiejsza do okiełznania, włóż ją przed przekładaniem ciasta na 10-15 minut do lodówki
  • zobacz inne moje przepisy na ciasta i desery
  • szukasz inspiracji na świąteczny stół – zapraszam TUTAJ

ZAMIENNIKI

  • orzechy pekan = orzechy włoskie, prażone orzechy laskowe
  • żurawina = rodzynki

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 kawałek

Kalorie

528 kcal

Białko

5,9 g

Tłuszcze

34 g

Węglowodany

51 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments