Puszyste, biszkoptowe ciasto marchewkowe z najlepszą i najprostszą na świecie masą śmietankową. Jestem pewna, że to ciasto będzie częstym deserem w Twoim domu.
Ciasto marchewkowe to coś co jedni lubią, a inni nie rozumieją, albo jeszcze nie jedli mojego ciasta marchewkowego 😉 No bo jak to ciasto z warzywa? A no tak, że marchewka to idealna, wilgotna baza do ciast, która zapewnia świetną konsystencję, ale i słodycz. Do biszkoptu dodaję jeszcze sekretny składnik, który sprawia, że jest on puszysty i wilgotny jednocześnie. Właściwie to powinnam chyba zacząć od tego, że to najprostsze ciasto jakie znam. Nie potrzebujesz żadnych mikserów, blenderów, czy robotów kuchennych. Wystarczą dwie miski, tarka i łyżka. Jest to tak zwane ciasto na suche i mokre składniki. Wykonanie jest banalnie proste, chyba najtrudniejszą częścią jest starcie marchewki. Potem wystarczy połączyć w jednej misce suche składniki, a w drugiej “mokre”. Następnie trzeba połączyć obie zawartości, wymieszać, przelać na blachę wyłożoną papierem (zwróć uwagę na wskazówki jak łatwo to zrobić, lub spójrz na zdjęcie) i wsunąć do pieca. Ciasto jest gotowe.
Na tym można by zakończyć, ale całą robotę w tym przepisie robi krem śmietankowy, z dosłownie trzech składników. Masło, cukier, serek – to nie może być prostsze. Kremowa, słodka, lekko kwaskowa masa – trochę jakby była cytrynowa – idealnie komponuje się z ciastem. Dzięki połączeniu marchewkowego biszkoptu i białego kremu, ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. To idealna pozycja, na deser do popołudniowej kawy, ale też na rodzinną imprezę, czy nawet jako tort urodzinowy. Zapraszam po przepis!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym
SKŁADNIKI
na foremkę 25×35 cm
- marchew ( 400 g) 4 średnie sztuki
- jajka 4 szt
- cukier trzcinowy ( 200 g) 1 szklanka
- kubuś mus jabłkowo- bananowy (100 ml) 1 opakowanie
- olej rzepakowy ( 180 ml) ¾ szklanka
- żurawina suszona 1 garść
- orzechy pekan 1 garść
- ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
- mąki tortowej ( 250 g) 1,5 szklanka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- soda oczyszczona płaska 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- imbir ½ łyżeczki
- gałka muszkatołowa szczypta
- sól szczypta
KREM ŚMIETANKOWY
- serek Philadelfia ( 250 g) 2 opakowania
- masło miękkie ( 150 g) ¾ kostki
- cukier puder (150 g) 6 łyżek
- ekstrakt waniliowy ( opcjonalnie) 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewam piekarnik do 160°C termoobieg.
- Do średniej wielkości miski ścieram, na dużych oczkach, obraną marchewkę. Wbijam do niej jajka, cukier, mus, olej, ekstrakt waniliowy i bakalie. Mieszam dokładnie.
- W drugiej, większej misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawy. Mieszam.
- Do masy suchej wlewam mokrą i mieszam bardzo dokładnie.
- Dno foremki wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję miękkim masłem. Na tak przygotowaną formę wylewam surowe ciasto.
- Piekę 30 minut, na najniższej półce piekarnika. Po upieczeniu uchylam drzwiczki na 10 minut, a dopiero potem wyciągam całkiem z piekarnika i studzę w formie.
- Po całkowitym wystudzeniu ciasta ucieram krem. Mikserem na najwyższych obrotach napowietrzam serek śmietankowy. Potem dodaję miękkie masło pokrojone w kostkę. Ponownie ucieram do momentu, kiedy masa będzie gładka i puszysta około 3 minuty. Na koniec dodaję cukier puder i miksuję do połączenia.
- Upieczone ciasto przekrawam na dwie, równe części, dzięki temu uzyskuję dwa blaty. Jeden z nich smaruję połową masy. Nakładam na niego drugi blat i ponownie smaruję górę ciasta, drugą częścią kremu.
- Ciasto dekoruję orzechami lub marcepanowymi ozdobami.
- Gotowe ciasto wkładam na 15 minut do lodówki, by masa lekko stężała. Kroję na kawałki i podaję.
WSKAZÓWKI
- do ciasta użyłam musu jabłkowo- bananowego w tubce – “Kubuś” – dla dzieci. Możesz użyć domowego puree jabłkowego lub kupić inny mus jabłkowy. Ja wybrałam najprostszą opcję.
- nie zapomnij wyłożyć foremki papierem do pieczenia, by łatwiej było wyciągnąć ciasto po upieczeniu. Najlepiej wytnij papier na szerokość foremki, a dłuższe brzegi pozostaw wystające z formy.
- brzegi foremki wysmaruj miękkim masłem, za pomocą resztek papieru do pieczenia
- jeśli chcesz przygotować z tego przepisu tort, wlej połowę surowej masy biszkoptowo- marchewkowej na okrągłą, małą tortownicę. Upiecz, a następnie upiecz drugą część. Dzięki temu uzyskasz dwa blaty ciasta. Ciasto przełóż kremem i udekoruj według upodobań
- jeśli nie posiadasz miksera krem możesz utrzeć za pomocą sztywnej trzepaczki lub w makutrze
- kremem możesz też posmarować boki ciasta, dzięki temu ciasto będzie całe białe
- jeśli chcesz by masa była mniej płynna i łatwiejsza do okiełznania, włóż ją przed przekładaniem ciasta na 10-15 minut do lodówki
- zobacz inne moje przepisy na ciasta i desery
- szukasz inspiracji na świąteczny stół – zapraszam TUTAJ
ZAMIENNIKI
- orzechy pekan = orzechy włoskie, prażone orzechy laskowe
- żurawina = rodzynki
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 kawałek
Kalorie
528 kcal
Białko
5,9 g
Tłuszcze
34 g
Węglowodany
51 g