Przepyszne, chrupiące frytki ze słodkich ziemniaków. Możesz przygotować je w piekarniku lub usmażyć na głębokim tłuszczu. Koniecznie wypróbuj sosy, które idealnie pasują do smaku batatów. Serowy, aromatyczny sos blue cheese i słony, ostry, wyrazisty spicy mayo. Frytki są świetnym dodatkiem do obiadu lub jako wieczorna przekąska do Netflixa.
Frytki z batatów – niby prosta sprawa – olej, sól, piekarnik i gotowe. Jednak przygotowanie chrupiących frytek ze słodkich ziemniaków już nie jest tak oczywiste. Zaczynamy od moczenia warzywnych słupków w lodowatej wodzie. To sprawi, że usuniemy z ich powierzchni nadmiar skrobi.
Dodatkowo warto doprawić je ulubionymi przyprawami, ale uwaga – nie solimy frytek z batatów przed pieczeniem. Przez dodatek soli frytki zaczną dusić się w piekarniku, a nam zależy by szybko się opiekły i nie zmiękły za bardzo. Solimy frytki po upieczeniu lub w ogóle jeśli podajemy je z sosami – dodatki są wystarczająco słone. Jeśli robimy frytki bez sosów, solimy je po upieczeniu jeszcze gorące. Kolejnym istotnym składnikiem jest mąka kukurydziana, która sprawia, że na frytkach robi się cieniutka panierka.
Frytki można przygotować na dwa sposoby – w piekarniku lub smażone na głębokim tłuszczu. Ja zdecydowanie wolę te smażone, są bardziej chrupiące i takie klasyczne – jak w knajpach lub foodtruckach. Jeśli chodzi o frytki z piekarnika ważna jest temperatura pieczenia, zbyt niska ugotuje frytki i zrobi z nich puree, a tego nie chcemy – 220 stopni Celsjusza, opcja góra-dół będzie idealna. Frytki niestety trzeba piec partiami, tak by nie stykały się ze sobą, a jedna blacha pomieści maksymalnie jednego batata.
Ale by ograniczyć kalorie i uniknąć zapachu tłuszczu w domu, często decyduję się na te pieczone, które posypuję tartym parmezanem, dzięki czemu są równie chrupiące! Sosy, które podaję do tych frytek są bardzo proste, dosłownie z paru składników – a smak powala! Idealnie podkreślają smak i pasują do słodkich batatów – są wyraziste, słone, przepyszne! By frytki wyglądały pięknie, ale też by nadać im dodatkowego, orientalnego smaku, posypuję je na koniec sporą ilością świeżej, posiekanej kolendry. Te frytki są najlepsze – przejdźmy do przepisu !
Frytki z batatów z sosem blue cheese i spicy mayo.
SKŁADNIKI
- batat 2 średnie sztuki
- czosnek suszony 1 łyżeczka
- słodka papryka 1 łyżeczka
- pieprz cayenne ½ łyżeczki
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- olej rzepakowy 2 łyżki do pieczenia/ 500 ml do smażenia
- parmezan tarty 2 łyżki
- świeża kolendra 1 garść
- sól ( opcjonalnie)
SOS BLUE CHEESE
- ser pleśniowy typu blue 50 g
- śmietanka 30% 100 ml
- pieprz świeżo mielony
- sól
SOS SPICY MAYO
- majonez 1 łyżka
- pasta chilli ( np. sambal oelek) 1 łyżeczka
- limonka ( sok) ½ sztuki
PRZYGOTOWANIE
FRYTKI PIECZONE
- Bataty obieram i kroję w słupki podobnej wielkości. Przepłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do dużej miski. Frytki zalewam lodowatą wodą i odkładam na minimum 30 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do 220 ℃ góra- dół.
- W miseczce mieszam dokładnie przyprawy, mąkę i olej.
- Frytki odsączam i osuszam dokładnie ściereczką. Przekładam do suchej miski i zalewam, powstałą, z przypraw, mąki i oleju, pastą. Dokładnie obtaczam każdą frytkę.
- Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Frytki układam tak by nie stykały się ze sobą. Piekę 30 minut.
- Na 5 minut przed końcem czasu, przełączam na opcję grilla i posypuję frytki tartym parmezanem. W czasie pieczenia frytek przygotowuję sosy.
- Frytki podaję lekko ostudzone i posypane posiekaną kolendrą.
FRYTKI SMAŻONE
- Bataty obieram i kroję w słupki podobnej wielkości. Przepłukuję pod bieżącą wodą i wkładam do dużej miski. Frytki zalewam lodowatą wodą i odkładam na minimum 30 minut.
- W szerokim rondlu, rozgrzewam wolno olej.
- W miseczce mieszam przyprawy i mąkę. Wodę z moczenia frytek wylewam i jeszcze mokre bataty, obtaczam w mieszance przypraw.
- Partiami smażę, mieszając raz za czas.
- Zarumienione frytki przekładam na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. W trakcie smażenia, przygotowuję sosy.
- Frytki podaję lekko ostudzone i posypane posiekaną kolendrą.
SOS BLUE CHEESE
- Do małego rondelka wlewam śmietankę, kruszę do środka ser blue. Doprawiam solą, pieprzem i gotuję na małym ogniu do zgęstnienia.
- Przelewam do miseczki i podaję jeszcze ciepły.
SOS SPICY MAYO
- W miseczce mieszam majonez, przecier z papryczek i sok z limonki – gotowe.
WSKAZÓWKI
- frytki namaczaj przed pieczeniem minimum 30 minut w zimnej wodzie, by usunąć nadmiar skrobi. Możesz też zostawić frytki na całą noc w lodówce.
- nie sól frytek przed pieczeniem, sól spowoduje, że będą miękkie
- frytki możesz usmażyć na głębokim tłuszczu lub w piekarniku
- frytki po upieczeniu najlepiej przełóż na kratkę, aby delikatnie ostygły i zrobiły się jeszcze bardziej chrupiące
- frytki są świetnym dodatkiem do burgerów, kanapek na ciepło, tortilli, świetnie pasują do tostów z tuńczykiem, cheddarem i jalapeno
ZAMIENNIKI
- mąka kukurydziana = mąka ziemniaczana
- parmezan = grana padano
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 garść bez sosów
Kalorie
214 kcal
Białko
4 g
Tłuszcze
6 g
Węglowodany
36,5 g
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
SOS BLUE CHEESE całość
Kalorie
471 kcal
Białko
11,5 g
Tłuszcze
45,5 g
Węglowodany
3,8 g
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
SOS SPICY MAYO całość
Kalorie
196 kcal
Białko
1 g
Tłuszcze
20,5 g
Węglowodany
2 g