Prosta, genialna w smaku kolacja, której przygotowanie trwa dosłownie parę minut. Kilka włoskich składników, które przeniosą Cię do ciepłych zakątków nad Morzem Śródziemnym.
Ta sałatka na ciepło to jedna z moich ulubionych kolacji. Przygotowuję ją w parę minut, wkładam do piekarnika, a czasie pieczenia biorę kąpiel lub odrabiam zadanie domowe z dzieckiem. Wszystkie składniki są w kolorach niemal włoskiej flagi zielona bazylia, biała burrata i czerwone pomidory.
Burrata to włoski ser podobny z zewnątrz do mozzarelli, w środku jest jednak kremowy, śmietankowy, rozpływa się w ustach. Uwielbiam go właśnie za jego konsystencję i delikatny smak. W tym przepisie podaję go z upieczonymi pomidorami, dużą ilością oliwy i lekko ostrych listków bazylii. Do naczynia wrzuciłam też czosnek, który podczas pieczenia robi się niesamowicie kremowy, słodki i aromatyczny. Nie ma właściwie nad czym się tu rozpisywać, bo to naprawdę banalny sposób przygotowania. Zobacz sama!
Burrata z pomidorami
SKŁADNIKI
- pomidory ( różne rodzaje) 500 g
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- czosnek ½ główki
- świeża bazylia 1 garść
- sól himalajska ( gruboziarnista) 1 łyżeczk
- burrata 125 g
- ocet balsamiczny ( opcjonalnie) kilka kropel
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewam 220 ℃ góra- dół.
- Pomidory myję, kroję na połówki. Główkę czosnku przekrawam w poprzek.
- Wsadzam warzywa do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą i piekę przez 30 minut.
- Po upieczeniu, na gorące danie, wykładam odsączony ser i rozrywam go by zawartość wylała się na pomidory.
- Całość dekoruję listkami bazylii, doprawiam solą i skrapiam delikatnie octem balsamicznym.
WSKAZÓWKI
- burratę z pomidorami najczęściej podaję ze świeżym, chrupiącym, pszennym pieczywem
ZAMIENNIKI
- burrata = tłusta mozzarella
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
391 kcal
Białko
15 g
Tłuszcze
32 g
Węglowodany
16 g