Burrata z pomidorami

Prosta, genialna w smaku kolacja, której przygotowanie trwa dosłownie parę minut. Kilka włoskich  składników, które przeniosą Cię do ciepłych zakątków nad Morzem Śródziemnym.

Ta sałatka na ciepło to jedna z moich ulubionych kolacji. Przygotowuję ją w parę minut, wkładam do piekarnika, a czasie pieczenia biorę kąpiel lub odrabiam zadanie domowe z dzieckiem. Wszystkie składniki są w kolorach niemal włoskiej flagi zielona bazylia, biała burrata i czerwone pomidory.

pieczone pomidory

Burrata to włoski ser podobny z zewnątrz do mozzarelli, w środku jest jednak kremowy, śmietankowy, rozpływa się w ustach. Uwielbiam go właśnie za jego konsystencję i delikatny smak. W tym przepisie podaję go z upieczonymi pomidorami, dużą ilością oliwy i lekko ostrych listków bazylii. Do naczynia wrzuciłam też czosnek, który podczas pieczenia robi się niesamowicie kremowy, słodki i aromatyczny. Nie ma właściwie nad czym się tu rozpisywać, bo to naprawdę banalny sposób przygotowania. Zobacz sama!

pieczone pomidory i czosnek
burrata

Burrata z pomidorami

Przygotowanie5 minuty
Pieczenie30 minuty
Czas całkowity35 minuty
Ilość2 porcje

SKŁADNIKI

  • pomidory ( różne rodzaje) 500 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • czosnek ½ główki
  • świeża bazylia 1 garść
  • sól himalajska ( gruboziarnista) 1 łyżeczk
  • burrata 125 g
  • ocet balsamiczny ( opcjonalnie) kilka kropel

PRZYGOTOWANIE

  • Piekarnik rozgrzewam 220 ℃ góra- dół.
  • Pomidory myję, kroję na połówki. Główkę czosnku przekrawam w poprzek.
  • Wsadzam warzywa do naczynia żaroodpornego, polewam oliwą i piekę przez 30 minut.
  • Po upieczeniu, na gorące danie, wykładam odsączony ser i rozrywam go by zawartość wylała się na pomidory.
  • Całość dekoruję listkami bazylii, doprawiam solą i skrapiam delikatnie octem balsamicznym.

WSKAZÓWKI

  • burratę z pomidorami najczęściej podaję ze świeżym, chrupiącym, pszennym pieczywem

ZAMIENNIKI

  • burrata = tłusta mozzarella

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

391 kcal

Białko

15 g

Tłuszcze

32 g

Węglowodany

16 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments