Prosty sposób na szybkie, chrupiące warzywa do obiadu. Brukselka, brokuł, groszek cukrowy – kochasz, czy nie znosisz? Ja nie przepadałam do momentu, kiedy przyrządziłam je inaczej. Z tym przepisem pokochasz ich smak.
Smak groszku cukrowego kojarzy mi się z wakacjami u Babci na wsi. Co rano wybiegałam z domku letniskowego na bosaka na trawę, pod stopami czułam rosę. Kierowałam się na grządki po zielone kuleczki lub pozrywać truskawki. Te czasy wspominam zupełnie jak z książki “Dzieci z Bullerbyn” – te barwne opisy wsi i zabaw pasują idealnie . Od dziecka kochałam warzywa i owoce, bo miałam możliwość próbowania ich prosto z pola, ale też wiedziałam skąd się biorą, brałam udział w ich sadzeniu, pieleniu, a potem zbieraniu. Ohh … chciałoby się czasem wrócić do tych beztroskich chwil.
Wracając do warzyw – większość z nas przygotowuje zielone warzywa gotując je w wodzie i to dość długo … to spory błąd – nie dość, że zostaje w nich mało wartości odżywczych to smakują i pachną ohydnie. Nic dziwnego, że wiele osób mówi, że nie lubi warzyw. Brukselka, brokuł, groszek cukrowy często kojarzy się z rozgotowaną papką o nieprzyjemnym zapachu. Jeśli jadłeś te warzywa i wspominasz je w ten sposób to znaczy, że były źle przyrządzone i najprawdopodobniej przegotowane.
Wszystkie z tych warzyw są jadalne na surowo. Chrupiący świeży brokuł, surówka z brukselki czy groszki można jeść jako przekąskę. Ja jednak uwielbiam przyrządzać je szybko na patelni lub w piekarniku w wysokiej temperaturze. Dzięki temu nabierają orzechowego, opalonego smaku. Koniecznie wypróbuj ten sposób przygotowania warzyw dla swoich dzieci – moje pokochały ich smak.
Brukselka, brokuł, groszek cukrowy
SKŁADNIKI
- brokuł 1 sztuka
- brukselka 3 garście
- groszek cukrowy 2 garście
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól himalajska
PRZYGOTOWANIE
- Rozgrzewam piekarnik 220 ℃ góra – dół.
- Groszek cukrowy i brokuł myję pod bieżącą wodą. Brokuł dzielę na małe różyczki. Brukselkę obieram z zewnętrznych liści i odcinam końcówkę głąba.
- Warzywa wrzucam do miski i mieszam z oliwą z oliwek.
- Wysypuję je na rozgrzaną blachę i piekę w piekarniku przez 10 minut.
- Przestawiam piekarnik na opcję grill i piekę jeszcze parę minut by mocno się opiekły. Doprawiam solą do smaku i podaję.
WSKAZÓWKI
- często robię te warzywa w piekarniku, by mieć wolne palniki na inne dodatki do dania, ale możesz spokojnie obsmażyć je na dużym ogniu na patelni najlepiej w woku
- pieczone warzywa świetnie pasują do chińskich potraw np. Słodko – ostrych udek z kurczaka
- w okresie grillowym możesz z powodzeniem przygotować warzywa na grillu, przygotowując z nich szaszłyki, lub upiec na tackach
- upieczone warzywa możesz posypać serem feta i podać jako sałatkę
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
111 kcal
Białko
6 g
Tłuszcze
5,5 g
Węglowodany
12 g