Najszybszy, najlepszy makaron chiński. Proste składniki, które zawsze masz w domu plus azjatyckie sosy i makaron ramen. Kilka składników i pyszny lunch na ciepło gotowy!
Nie znam szybszego obiadu niż makaron po chińsku. Zawsze mam w domu składniki na taki awaryjny obiad w 5 minut. Poza makaronem typu ramen, użyłam do tego przepisu marchewki, cebuli czerwonej i ziół. Ale tak naprawdę możesz użyć tego co akurat masz w domu. Co będzie się nadawać?
- por
- papryka czerwona, zielona, żółta
- kapusta pak choi
- szpinak
- seler
- pietruszka
- brukselka
- brokuł
- groszek zielony
- kapusta czerwona
- chilli świeże
- kiełki
- natka pietruszki
- bazylia
Sosy, które widzisz poniżej naprawdę warto mieć w domu. To składniki uniwersalne, które przydadzą się w wielu azjatyckich przepisach, mogą stać długo w lodówce, a jeśli będziesz je mieć pod ręką, wyczarujesz pyszny, szybki obiad właściwie ze wszystkiego!
Przez dodanie do makaronu masła orzechowego i orzeszków ziemnych, danie zyskuje dodatkowy smak. Masło powoduje, że makaron jest kremowy, a posiekane orzeszki nadają chrupiącej tekstury. Duże znaczenie mają też surowe warzywa – zdrowe, pyszne i kruche. Jak zwykle do dań orientalnych, użyłam pasty z chilli – sambal oelek, która ogromnie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni, i kilku azjatyckich sosów, by podkreślić dalekowschodni smak dania. Domowy obiad w 5 minut – to jest możliwe!
Azjatycki makaron w 5 minut
SKŁADNIKI
- makaron ramen ( wstępnie ugotowany) 200 g
- kolendra świeża 1 garść ( duża)
- marchew 1 sztuka
- czerwona cebula ¼ sztuki
- cebula dymka 1 garść
- orzeszki ziemne 1 garść
Sos
- sos sojowy 1 łyżka
- sos ostrygowy 1 łyżka
- sambal oelek 1 łyżeczka
- masło orzechowe 1 łyżeczka
- miód 1 łyżeczka
- olej sezamowy 1 łyżka
- limonka (sok) ¼ sztuki
PRZYGOTOWANIE
- Wodę na makaron zagotowuję w czajniku. Wlewam do rondelka, wrzucam makaron i gotuję 3 minuty.
- W międzyczasie obieram marchew za pomocą obieraczki julienne, a następnie kroję na krótsze paski. Cebulę obieram i siekam w piórka, kolendrę i dymkę siekam drobno. Orzeszki ziemne siekam drobno.
- Składniki na sos mieszam w miseczce.
- Wszystkie warzywa, zioła, sos, gorący makaron i orzeszki mieszam dokładnie.
WSKAZÓWKI
- jeśli nie masz obieraczki julienne, postaraj się pokroić marchewkę w jak najcieńsze, najdrobniejsze paski
- użyłam do swojego dania makaronu ramen wstępnie obgotowanego, co przyspieszyło dodatkowo przygotowanie dania
ZAMIENNIKI
- marchew, cebula = dowolne warzywa surowe
- sambal oelek = dowolna pasta z ostrych papryczek
- makaron ramen = dowolny makaron pszenny lub ryżowy w stylu chińskim
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ilość
1 porcja
Kalorie
391 kcal
Białko
19,5 g
Tłuszcze
12 g
Węglowodany
47,5 g