Azjatycki makaron w 5 minut

Najszybszy, najlepszy makaron chiński. Proste składniki, które zawsze masz w domu plus azjatyckie sosy i makaron ramen. Kilka składników i pyszny lunch na ciepło gotowy!

Nie znam szybszego obiadu niż makaron po chińsku. Zawsze mam w domu składniki na taki awaryjny obiad w 5 minut. Poza makaronem typu ramen, użyłam do tego przepisu marchewki, cebuli czerwonej i ziół. Ale tak naprawdę możesz użyć tego co akurat masz w domu. Co będzie się nadawać?

  • por
  • papryka czerwona, zielona, żółta
  • kapusta pak choi
  • szpinak
  • seler
  • pietruszka
  • brukselka
  • brokuł
  • groszek zielony
  • kapusta czerwona
  • chilli świeże
  • kiełki 
  • natka pietruszki
  • bazylia

Sosy, które widzisz poniżej naprawdę warto mieć w domu. To składniki uniwersalne, które przydadzą się w wielu azjatyckich przepisach, mogą stać długo w lodówce, a jeśli będziesz je mieć pod ręką, wyczarujesz pyszny, szybki obiad właściwie ze wszystkiego!

składniki
sos azjatycki
sos

Przez dodanie do makaronu masła orzechowego i orzeszków ziemnych, danie zyskuje dodatkowy smak.  Masło powoduje, że makaron jest kremowy, a posiekane orzeszki nadają chrupiącej tekstury. Duże znaczenie mają też surowe warzywa – zdrowe, pyszne i kruche. Jak zwykle do dań orientalnych, użyłam pasty z chilli – sambal oelek, która ogromnie ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni, i kilku azjatyckich sosów, by podkreślić dalekowschodni smak dania. Domowy obiad w  5 minut – to jest możliwe!

warzywa
wszystkie składniki
mieszanie makaronu
makaron azjatycki

Azjatycki makaron w 5 minut

Przygotowanie5 minuty
Czas całkowity5 minuty
Ilość2 porcje

SKŁADNIKI

  • makaron ramen ( wstępnie ugotowany) 200 g
  • kolendra świeża 1 garść ( duża)
  • marchew 1 sztuka
  • czerwona cebula ¼ sztuki
  • cebula dymka 1 garść
  • orzeszki ziemne 1 garść

Sos

  • sos sojowy 1 łyżka
  • sos ostrygowy 1 łyżka
  • sambal oelek 1 łyżeczka
  • masło orzechowe 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • limonka (sok) ¼ sztuki

PRZYGOTOWANIE

  • Wodę na makaron zagotowuję w czajniku. Wlewam do rondelka, wrzucam makaron i gotuję 3 minuty.
  • W międzyczasie obieram marchew za pomocą obieraczki julienne, a następnie kroję na krótsze paski. Cebulę obieram i siekam w piórka, kolendrę i dymkę siekam drobno.  Orzeszki ziemne siekam drobno.
  • Składniki na sos mieszam w miseczce.
  • Wszystkie warzywa, zioła, sos, gorący makaron i orzeszki mieszam dokładnie.

WSKAZÓWKI

  • jeśli nie masz obieraczki julienne, postaraj się pokroić marchewkę w jak najcieńsze, najdrobniejsze paski
  • użyłam do swojego dania makaronu ramen wstępnie obgotowanego, co przyspieszyło dodatkowo przygotowanie dania

ZAMIENNIKI

  • marchew, cebula = dowolne warzywa surowe
  • sambal oelek = dowolna pasta z ostrych papryczek
  • makaron ramen = dowolny makaron pszenny lub ryżowy w stylu chińskim

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Ilość

1 porcja

Kalorie

391 kcal

Białko

19,5 g

Tłuszcze

12 g

Węglowodany

47,5 g

Podoba Ci się wpis? Podziel się ↓
Powiadom mnie
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments